Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det är för vår egen skull vi behöver havsbaserad vindkraft

Svar till insändare: Vetorätten är viktig för demokratin

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Du anonyme insändare som skrev i GD den 5 juni, låt mig bemöta några av dina många felaktigheter. Du påstår att Centerpartiet vill avskaffa kommunernas inflytande över vindkraftsetableringar. Det är rent hittepå. Vi vill behålla det kommunala vetot, men vi vill vara försiktiga med att använda det när det råder klimatkris och effektbrist.

Du hävdar att vindkraften är dyr och instabil och att vätgas är ”i forskningsstadiet”. För ett par veckor sedan höll vi en hearing, där bland andra Ovakos vice vd deltog. Han berättade att snabbt utbyggd närproducerad vindkraft är viktigt för hela regionens konkurrenskraft – dels eftersom den är billig, dels eftersom ingen annan elproduktion går att bygga ut snabbt nog. Han berättade också att vindkraft passar särskilt bra ihop med pågående och kommande vätgassatsningar. När industrin skickar så tydliga signaler måste vi politiker lyssna. Du är välkommen att se hearingen i efterhand på vår Facebooksida.

Annons

Annons

"Det är för vår egen skull vi behöver havsbaserad vindkraft!"

Bild: TT

Du påstår att bullret är farligt för människors hälsa. Men nivåerna kommer att vara så pass låga att de överröstas av ljudet av vinden, och de decibelnivåer som tillåts anses som säkra av både Naturvårdsverket och WHO. Slutligen är det inte alls, som du hävdar, Stockholm som behöver elen. I vårt närområde sysselsätts mellan 12 000 och 20 000 direkt och indirekt av industrin. Ska vi behålla och utveckla de jobben behöver vi producera mer el, lokalt här i Gävle. Det är för vår egen skull vi behöver havsbaserad vindkraft!

Suzana Stamenkovic

Ordförande Centerpartiet i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan