Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vindkraften behövs här och nu

Bengt Nises föreslår att den havsbaserade vindkraften borde flyttas från Storgrundet till områdena Eystrasalt (utanför Hudiksvall) och Sylen (utanför Norrsundet).

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På kort sikt är dessa inte alternativ till Storgrundet. Projekten är i en tidig fas, och kommer inte ge någon ny el förrän en bra bit in på 30-talet, som tidigast. Det är inte snabbt nog, vare sig för klimatet eller för industrin. Eftersom Eystrasalt kan kopplas in på elnätet långt ifrån Gävle ger det heller inte samma konkurrensfördel för vår lokala industri.

På lång sikt kan de två områdena vara viktiga komplement till Storgrundet. Tack vare den ökande takten i klimatomställningen exploderar efterfrågan på grön el. Projekt som Hybrit och H2 i Norrbotten, eller stålvalsning med vätgas på Ovako här i Gävleborg, kräver stora mängder el.

Vindkraftverk.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

I dag producerar Sverige ca 140 TWh el per år. Om 20 år kommer vi behöva det dubbla om vi ska klara klimatutmaningen. Samtidigt når existerande elproduktion på ca 100 TWh sin ekonomiska livslängd. De 5 TWh som Storgrundet räknas bidra med är en del av lösningen, men absolut inte hela.

Har vi tur kan Eystrasalt bidra med 13 TWh och Sylen med ytterligare 20 TWh. Men det är inte säkert att dessa projekt kan genomföras – det kan lika gärna bli 0 TWh. Förutsättningarna för vindkraft är inte helt klarlagda där än, och de tekniska utmaningarna och kostnaderna är högre längre ut till havs. Det finns också en stor risk att andra intressen, som till exempel Försvarsmakten, stoppar projekten helt.

Det handlar alltså inte om varken eller – vi behöver både och. Vi kan inte låta bli att bygga vindkraft i Gävle bara för att det går att bygga i Hudiksvall. Vi kan inte säga nej till nya kraftverk här och nu bara för att man kanske, om vi har tur, kan bygga dem någon annanstans någon annan gång.

Investeringarna finansieras för övrigt inte av skattebetalarna, som Nises antyder. De bedrivs på marknadsmässiga villkor, utan behov av subventioner.

Vi har förståelse för att Nises inte vill se vindkraften just här. För den som tycker att kraftverken är fula innebär det en reell nackdel. Men det finns fler värden som står på spel. För oss handlar det till syvende och sist om klimatet och industrins fortsatta konkurrenskraft.

Om vi fortsätter att söka efter en perfekt ideallösning på klimatkrisen, helt fri från baksidor, kommer det sluta med att vi inte gör något alls. Politik handlar om att prioritera och att välja. Vi väljer att sätta klimatet först.

Erik Holmestig (C)

Kommunalråd i Gävle

Anders Ekman (C)

Styrelseordförande Gävle Energi AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan