Annons

Annons

Debatt
Debatt: Höjd hastighet för A-traktorer är en frihetsfråga

Ett efterlängtat sommarlov för Gävleborgs unga har precis börjat. För många unga väntar sommarjobb - kanske den första erfarenheten av att jobba och tjäna egna pengar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från vänster Matilda Ekeblad, Emelie Taimi, Madeleine Larsson och Karin Molin. Foto: Emelie Taimi

Bild: Privat

Annons

Alla som bor i Gävleborg vet om de långa avstånden oavsett om man ska till skolan, affären eller en kompis. Det gör att resorna till och från ett sommarjobb ofta blir ganska långa. För många är då bilen avgörande vilket försvårar för de unga som behöver komma i tid till ett jobb.

I många fall blir A-traktorn avgörande för att få livet att gå ihop när föräldrar inte kan skjutsa, bussen inte går eller när avståndet är för långt för att cykla. Men alla som någon gång åkt i en A-traktor vet dock att det inte går snabbt. En höjning av hastigheten för A-traktorer skulle innebära fler möjligheter för unga att röra sig fritt i länet. Steget till att ta bilkörkort blir också mindre då man skaffar sig viktig körvana i biltrafiken tidigt. Det förbereder unga för att enklare kunna få ett jobb i vårt län där körkortet nästan är ett måste.

Annons

Sedan lagändringen som tillät att fler bilmodeller kan omvandlas till A-traktorer infördes så har fordonet kunnat bli betydligt säkrare än tidigare eftersom att bilarna som byggs om är gjorda för betydligt högre hastigheter än 30 km/h. Framför allt är A-traktorer säkrare än de populära mopedbilarna som är gjorda av plast och som idag får köra i 45 km/h. Dagens låga hastighet skapar onödig fara för andra bilister och skapar köer i onödan, vi vill därför att hastigheten på A-traktorer höjs till 45 km/h. Det skulle skapa mer säkerhet och ge mer frihet till de unga som kör.

Annons

Moderata ungdomsförbundet kommer fortsätta arbetet för att ge unga mer frihet i sin vardag. Medan Socialdemokrater höjer skatt efter skatt så vill vi istället sänka skatten på ungas sparande och inkomsten från sommarjobbet. När regeringen fortsätter genomföra politik som missgynnar unga som bor utanför de större städerna vill vi skapa mer frihet på landsbygden.

Avsaknaden av kollektivtrafik eller lediga föräldrar ska inte stoppa unga från att möjligheten ha ett sommarjobb, tjäna egna pengar och förverkliga drömmar. Vi måste göra det enklare för unga att bo på landsbygden och i mindre kommuner. Stoppa bromsklossarna och höj hastighetsgränsen för A-traktorer, det är en frihetsfråga.

Annons

Emelie Taimi

Distriktsordförande MUF Gävleborg

Madeleine Larsson

1:e vice distriktsordförande MUF Gävleborg

Karin Molin

2:e vice distriktsordförande MUF Gävleborg

Matilda Ekeblad

Förbundsordförande MUF

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy