Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Attraktiva städer kräver parkering

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Livet börjar stegvis komma tillbaka till det normala efter alla restriktioner i pandemins spår. Men även i år kommer många att semestra i Sverige och den där utlandsresan som normalt sett kanske skulle ha planerats skjuts på framtiden. I stället kommer många att bege sig ut på vägarna för att besöka utflyktsmål och sevärdheter.

Foto: Per Johansson

Annons

Annons

Bilen står för de allra flesta personresorna i Sverige. Enligt en undersökning som KAK låtit göra kommer hälften (49 procent) av alla svenskar att använda bilen i större utsträckning än tidigare även efter pandemin. Det kommer säkerligen att påverka våra semestervanor.

Städer och platser som vill vara attraktiva för besökare måste därför planera för bilen även i framtiden. Här är tillgången till parkering en viktig del. Trots detta planerar många av landets kommuner för att minska antalet parkeringsplatser, samtidigt som antalet bilar växer. Det är en ekvation som inte går ihop. Här måste politiker våga utmana rådande normer om att bilen ska planeras bort.

Nästan tre av fyra svenskar (70 procent) anser att det vid nybyggnation ska skapas tillräckligt med parkeringsplatser både för boende och besökare. Två av tre (68 procent) anser att tillgången på parkeringsplatser vid affärer och köpcentra är viktig när man väljer var man skall handla. Studier visar också att bilburna kunder handlar mer och därmed är extra viktiga för handel och annan service.

Det råder alltså ingen tvekan om att parkeringsplatser är viktiga för att folk ska vilja resa och handla. Både boende, besökande och turister måste ha god tillgång till parkering, eller ska de behöva ”slåss” om parkeringsplatserna? Nej, alla måste vara välkomna till städer och andra platser som vill vara levande.

Ivan Radulovic

Expertrådet, Kungliga Automobil Klubben (KAK)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan