Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Nöjen, bad och hög värme – roar och oroar i nyhetsflödet

Trevlig sommar med god läsning som både kan roa och oroa!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Äntligen sommar och bad!

Befinner mig på en stor fin strand framåt kvällen. Den är snudd på folktom för det har nyss regnat, men några småbarnsfamiljer plaskar i strandkanten. Jag har tagit bilen till Rullsand, nära Skutskär, för att några på redaktionen ordat så gott om den. Jag ska på upptäcktsfärd bland våra bad och har bestämt mig för att börja här, och vadar glatt ut. Och vadar vidare och vidare och vidare. Det börjar dugga. Det slutar regna. Solen skiner. Ger upp och doppar mig till slut, en bra bit från land. Det känns nästan fånigt att simma i ytskiktet och är så varmt i vattnet att jag inte kyls av.

Jag reser mig och tittar på de två småbarnsfamiljerna på stranden och inser att detta är det perfekta stället! För dem. Men jag är ju ingen småbarnsfamilj...

Annons

Jag gör om och gör rätt. Lär mig att jag borde tagit mig längre ut, till Brämmen, eller Brämsand, som somliga också för enkelhetens skull kan kalla Rullsand... Njuter i ljuvlig kvällssol. Här blir det snabbt djupt nog för en simtur i behaglig vattentemperatur. Havet är mörkt och mjukt som i en insjö, ja, känns faktiskt inte ett uns salt precis här där Dalälven mynnar ut.

Annons

Det är genom att prova mig fram, äta mig in, bada omkring som jag hittar egna favoritplatser i min nya hemstad. För mig är det andra sommaren i Gävle-trakten. Redan förra året hittade jag en favoritstrand i Årsunda och Storsjön.

Är du också badsugen? Här kan du läsa mer om var du kan ta dig ett dopp i sommar. Och här kan du se bildextra från badande i Engeltofta och i Brädviken.

Vattenlek är min sommarmelodi, tillsammans med maten. Jag och maken äter oss genom Gästrikland. Älskar att nya staden jag bor i är så fullpepprad med högkvalitativa restauranger – att mat här är ett rent folknöje. Jag ser fram emot Krogpatrullens återkomst, när Gefle Dagblad åter kan börja recensera restaurangerna efter pandemin. Det närmar sig, för nu öppnar samhället upp.

Äntligen sommar och nöjen!

Det surras i buskarna. I veckan som gick skrev vi både om bruksspelet “Surr i syrenbersån” som hade premiär på Smedsgården i Sandviken och om kammarmusikfestivalen som just varit i Lingbo. Så skönt att få roa sig ute och tillsammans igen. Men blir det en regnig dag rekommenderar jag istället varmt ett besök på Sandvikens Konsthall, där fyra pressfotografer ställer ut bilder från 50 års tid. Tre av dem – Gun Wigh, Lasse "Halvan" Halvarsson och Leif Jäderberg – jobbade på Gefle Dagblad innan de gick i pension. Det är vår, och därmed er, historia de ställer ut.

Annons

Annons

Är du också nöjeslysten? Här kan du läsa mer om vad som händer på nöjesfronten i veckan.

Äntligen sommar och tid för samtal!

Gun Wigh berättade förresten om sitt liv som Sveriges blott tredje kvinnliga pressfotograf i ett samtal med Helen Granditsky i Gefle Dagblad i söndags. Det är ett porträtt i en pågående serie artiklar i Gefle Dagblad. Jag tycker helt enkelt sommaren är en ypperlig tid för samtal, både vid nya möten och i umgänge med gamla vänner och bekanta – för att stanna upp och både lyssna och berätta. Det gör vi i tidningen också.

Apropå berättelser: Gefle Dagblad bjuder dessutom på en hel roman, “Sommaren på Nonö” av Jennifer Anglade Dahlberg. Har du missat kan du som är prenumerant (på Plus premium eller papperstidningen) läsa i kapp i digitala E-tidningen.

Äntligen sommar och värme?

"Alltid ska ni journalister problematisera, inte ens värmen kan man njuta av i fred." Häromdagen skrev vi en nyhet om att värmeböljorna i framtiden riskerar bli fler, med ökad dödlighet som följd. Dessutom rapporterade vi hur konsekvenserna beräknas bli i Gävleborg, kommun för kommun. Och jag fick en reaktion från en läsare, som inte alls misstrodde uppgifterna men ändå inte ville höra om dem. Men ja, det är Gefle Dagblads uppgift både att granska och rapportera nyheter samt berätta nära historier. Att roa och oroa. Det gör vi hela året runt.

Annons

Annons

Med det önskar jag dig både intressant och trevlig läsning i sommar!

PS. Extra läsning och pyssel finns digitalt bland E-tidningarna: dels en hel bilaga med Semestertips Sverige runt, dels Sommarmagasinet från Gästrikland, dels en bilaga med Sommarkryss.

Annons

Annons

Till toppen av sidan