Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi behöver göra mer för att motverka rasism inom vården

I samtliga av landets regioner finns det vårdgivare som låter patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare, visar en granskning av Dagens Nyheter. Det är oacceptabelt och inte minst ovärdigt alla de människor som utbildat sig för att tillgodose individers olika behov av vård och omsorg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Helena Englund (L) Gruppledare för Liberalernas regiongrupp.

Bild: Privat

Annons

Granskningen har bidragit till att kasta nytt ljus över den rasism som finns inom vård och omsorg, vilket tyvärr inte är ett nytt fenomen. Det är idag väl känt att rasism inom vården förekommer, med personer som vägrar låta sig undersökas av vårdgivare med utländsk härkomst eller vid tidsbeställning enträget begär att få en svensk läkare. Om det i dessa fall inte handlar om rent språkliga eller andra kommunikativa hinder mellan patient och vårdgivare är det heller inte att betrakta som annat än ren och skär rasism.

Att ha synpunkter på utländska läkare eller vård- och omsorgspersonal som talar dålig svenska innebär inte rasism per automatik, som många vill påskina. Språket är en förutsättning för att både förstå och göra sig förstådd kring sin vård, vilket är ett krav enligt Patientlagen. Man får också ha synpunkter eller kritisera sin läkare, men det måste då handla om dennes professionalism och får inte bygga på en diskrimineringsgrund.

Annons

Vi behöver göra mer för att motverka rasism inom vården, det är förkastligt och tillhör en förgången tid som varken får eller ska tolereras i vårt samhälle. Vittnesmålen om rasism i svensk sjukvård är nu många och väldokumenterade. Patienter far illa på grund av sin hudfärg. Läkare utsätts för rasism av både patienter och kollegor. Vi hör om både patienter och medarbetare som tvingas utstå rasism men ännu saknas direkta åtgärder, trots att det i allra högsta grad är en fråga om både patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Annons

Det visar sig också att ingen kan svara på hur utbredd rasismen är, då systemen för att anmäla och fånga upp dessa händelser brister. Rasism finns inte som en kategori att söka på, vare sig hos Diskrimineringsombudsmannen eller Patientnämnden. Väl där måste de gå igenom alla anmälningar separat för att kunna identifiera de som handlar om rasism. Region Gävleborg kan heller inte hitta några avvikelserapporter som handlar om just rasism, eftersom det inte finns en sådan kategori.

Det är häpnadsväckande att det ännu inte finns rutiner och system som klarar av att hantera dessa frågor eller en visselblåsarfunktion för personalen att signalera om de blir utsatta. I GD den 29/7 framgick att Region Gävleborg nu ska undersöka frågan genom att inkludera den i medarbetarenkäten. Sent omsider är det ett steg på vägen men långt från tillräckligt – mer behöver göras för att vi ska kunna säkra en vård fri från rasism och diskriminering.

Annons

Helena Englund (L)

Gruppledare för Liberalernas regiongrupp

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy