Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Följ oss för att få reda på konsekvenserna av skyfallet

I dag delar vi ut Gefle Dagblad till de flesta hushåll i Gävle. Jag hoppas att du som inte får tidningen normalt också vill börja prenumerera på gd.se, E-tidningen eller pappersdito. Denna vecka har vi visat vad en lokaltidning betyder vid stora händelser.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Anna Höglund

Annons

Aldrig någonsin har vi haft en sådan trafik på vår sajt gd.se som i onsdags när Gävle dränktes i vattenmassorna. Hela redaktionen ryckte ut. Väggar rasade och vägar rämnade. Vi var nere i människors källare, vi filmade vid studentboendet som evakuerades och vid Bönavägen som gick itu, vi sände liverapporter gång på gång och vi pratade med 21-årige Bewar Ismail som fick simma ifrån sin bil.

Annons

“Jag trodde jag skulle drunkna”, berättade han.

Annons

Men ingen människa verkar ha fått några allvarligare skador. Som tur är. Med tanke på de nyheter vi haft om flera flyende ur bilar och lastbilar är det uppenbart att det kunde gått ännu värre.

Men även de materiella skadorna värker.

Möbler, bilar och minnessaker har gått förlorade. För någon är det fotoalbumet från barnaåren som är värst att missta, för en annan är det bilen, för en tredje arvegodset och för en fjärde det där klassiska hockeyalbumet med samlarbilder från 1967/68. Oavsett vad är det många bland oss som vandrar med saknad, sorg och frustration just nu, även bland medarbetarna på vår redaktion.

LÄS MER: Allt om översvämningarna

Skadorna och följderna av skyfallet här i Gävle är fortfarande oöverskådliga, liksom kostnaderna. Naturkatastrofen kommer att få konsekvenser för byggande, stadsplanering och infrastruktur. Kommunen måste ta fram nya planer, fastighetsägare kommer behöva tänka om, både kring avrinning, källare och information. Vi kommer fortsätta bevaka.

Det är vid stor händelser vi som din lokala tidning behövs mest. Det märks på efterfrågan. Ingen annan hade så massiv bevakning som vi på de två lokaltidningarna i Gästrikland. Jag är stolt även över torsdagens pappersutgåva av Gefle Dagblad, som blev maffig med 15 sidor om översvämningarna.

Annons

Annons

Det låter kaxigt mitt i allt elände. Men det är vårt jobb att leverera den bästa journalistiken just här i Gävle.

PS. I dag delas Gefle Dagblads papperstidning ut till fler hushåll än vanligt i Gävle – även till många som inte är prenumeranter. Därför trycks tidningen tidigare. Sena nyheter och sport samt börssidan kommer inte med.

Här kommer du till prenumerationssidan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan