Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Så glad att få bjuda på idrottsfest – se den direkt på gd.se

Aktiva barn – och vuxna – mår bättre. Och tillsammans kan vi göra skillnad. Därför engagerar sig Gefle Dagblad i GD/GIF-olympiaden varje år. I år kan du följa den digitalt hos oss, vi kommer sända live-tv från idrottsfesten både lördag och söndag.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

I helgen är det dags! Trots att GD/GIF-olympiaden är påverkad av covidrestriktionerna även i år, så kör vi. Färre är på plats än vanligt, men två personer per tävlande kan vara där. Och allt går också att följa på distans – på vår sajt och i vår app. Tidningens journalister kommer både filma och fota för fullt, så att du kan följa vad som händer direkt. Vi satsar extra stort i år, och kommer att ha livesändning från idrottsfesten, både lördag och söndag. Vi kommer också att ha bildextra. Vill du följa hur själva tävlingen går så kan du följa resultaten via pushnotiser i vår app. Och vi har som vanligt Gefle Dagblads uppskattade maskot på plats för att glädja de medverkande lite extra: Tjädern.

Annons

LÄS MER: Här samlas allt om GD/GIF-olympiaden 2021

Annons

Jag är så glad att vi kan genomföra tävlingarna, att vi åter kan röra på oss – tävla, springa, hoppa och kasta – tillsammans.

Det är ju inte bara viktigt, utan livsviktigt att röra på sig. Det vet både barn och vuxna. Ändå kan åtminstone jag ha så svårt att komma igång och verkligen göra det.

Det är så skönt att låta bli, kan jag själv tycka när jag slappnar av i soffan efter jobbet. Men i själva verket mår var och en av oss bättre av att röra sig, även mentalt. Du blir piggare, starkare och till och med minnet förbättras. Dessutom sover du bättre, får bättre koordination, bättre självkänsla och … ändå kan det vara så svårt.

Hur skapar man nyttiga vanor för barn som leder till ett aktivt liv? Det funderar många föräldrar på. Och det gör även vi på tidningen. Vi vill bidra, så gott vi kan. Ett sätt för Gefle Dagblad att uppmuntra till rörelse är GD/GIF-olympiaden. GD och Gefle If friidrott har samarbetat om jättevenemanget i 43 år. Årskull efter årskull med gävlebarn har deltagit och förhoppningsvis har vi uppmuntrat en och annan till nya aktiviteter, eller åtminstone ordnat en rolig helg tillsammans med klasskamraterna.

För oss är det viktigt att inte bara belöna förstapristagarna på GD/GIF-olympiaden även om det förstås är roligt att vinna. Det viktiga är just att bidra till att barn motionerar – springer, hoppar och skuttar – tillsammans. Och att så många som bara kan deltar. Därför finns det ett poängsystem inbyggt i tävlingen som gör att klassen tjänar på att alla är med. Ett mål med GD/GIF-olympiaden är att alla i klassen ska kunna känna att de bidrar genom att tävla, även den som inte alls älskar friidrott.

Annons

Annons

LÄS MER: Så får du resultaten direkt i telefonen

Somliga idrottar hela tiden. Allt fler gör det knappast alls. Det gäller att hitta något sätt att sporta som just du tycker är kul. Tycker du inte det är roligt att springa, så testa att kasta långt, simma, cykla eller sparka på en boll. Eller gå. Gör något vad som helst - bara du inte blir sittande stilla.

För lyckas vi, både barn och vuxna, med att röra oss mer så mår vi inte bara mentalt bättre utan även fysiskt. Risken för olika sjukdomar som till exempel högt blodtryck, hjärtinfarkt, diabetes typ 2 och även benbrott minskar. Allt detta finns det vetenskapligt underlag för att påstå.

Därför önskar jag er välkomna till GD/GIF 2021 den 28 och 29 augusti. Nu rör vi på oss – tillsammans!

Annons

Annons

Till toppen av sidan