Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vindkraftverk är inte ett så allvarligt hot mot fågellivet

Vindkraft dödar fåglar, men i försvinnande liten grad jämfört med byggnader, fönster och katter. Den avgörande faktorn för om vindkraftverk är farliga för fågelbeståndet är om de placeras i viktiga livsmiljöer för fåglar eller inte. Åtgärder som gör kraftverk mer synliga kan avsevärt minska fågeldöden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraftverk och djurlivet.

Bild: TT

Annons

Enligt myndigheten US Fish & Wildlife Services, som arbetar för att bevara fåglar och fågelarter, finns det ingenting som varje år dödar lika många fåglar som katter. År 2017 dödade amerikanska katter fler fåglar än all infrastruktur i USA. Myndigheten hävdar att katter varje år dödar 2,4 miljarder fåglar i USA och hänvisar bland annat till en studie i ansedda Nature.

Som tvåa på listan över fågeldödare kommer våra byggnader. Varje år dör nästan 600 miljoner fåglar bara i USA efter att ha kolliderat med byggnader och fönster. Detta är också ett allvarligt problem i Norge. Tidigare uppskattningar av Norsk Ornitologisk Forening indikerar att de cirka 600 000 katterna i landet dödar tio till tio till elva miljoner fåglar varje år.

I USA, som har betydligt fler vindkraftverk än Norge, dödar vindkraftverk årligen 234 000 fåglar varje år. Som jämförelse dödar amerikanska bilar 214 miljoner fåglar, visar siffrorna från Fish & Wildlife Services. Jämfört med andra källor är alltså vindkraftverk inte ett allvarligt hot mot fågellivet i allmänhet.

Annons

Annons

Men tänk om vindkraftverk placeras på fel plats?

På Smøla har vindkraftverken dödat över 100 havsörnar, enligt Norsk institutt for naturforskning, Nina. I perioden 2006 till 2019 registrerade institutet över 500 döda fåglar som hade orsakats av vindkraftverken där. De första 20 vindkraftverken på Smøla togs i drift i september 2002, medan ytterligare 48 turbiner togs i drift i september 2005.

Men beståndet av havsörn växer ändå både på Smøla och i Norge. Anledningen är enligt Nina att kraftverken har en begränsad negativ påverkan.

Nina slog fast att beståndet av havsörn skulle fortsätta att öka på Smøla, men kanske något långsammare än det skulle ha gjort om vindkraftverken inte hade byggts. Roelf Frans May, som är seniorforskare vid Nina, bekräftar att vindparken på Smøla dödar många fåglar. Men enkla åtgärder kan kraftigt minska dödligheten. I ett forskningsprojekt fann May och hans kollegor att om ett av rotorbladen målades svart gav det en dramatisk effekt.

Detta testades på Smøla och man såg en minskning av fågeldöden med 70 procent.

Forskningsprojektet visar också att andra åtgärder som gör turbinerna mer synliga för fåglarna ger bra resultat. May tror att andra saker, som klimatförändringar och markanvändning, är mycket viktigare orsaker till fågeldöd än vindkraft.

Annons

Det viktigaste är områdesförändringar och klimatförändringar som berövar fåglarna deras livsmiljöer. När årstiderna förändras påverkar det flyttfåglar som inte kan anpassa sig.

Annons

Enligt organisationen påverkar det industriella jordbruket 74 procent av fågelbestånden i världen. Organisationen pekar också på avskogning som ett av de största problemen för fåglarna. Två tredjedelar av världens fåglar lever i skog.

I Norge har delar av sjöfågelbeståndet drabbats av en dramatisk nedgång, men förklaringen är inte vindkraft utan snarare temperaturökningen i havet som förändrar tillväxtförhållandena för djurplankton. Vindkraft kan vara en del av lösningen för att lösa klimatkrisen, men då måste vi vara väldigt försiktiga med var vi placerar dem.

Ovanstående fakta är skriven av Erik Martiniussen på den norska tidningen Teknisk Ukeblad. Ny Teknik har översatt och bearbetat texten.

Per-Olof Erickson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy