Annons

Annons

Insändare
Insändare: Är bostäder på Näringen viktigare än ett förbättrat ledningsnät?

Planen att bygga 6 000 bostäder på vattensjuk mark på Näringen ligger fast, säger kommunalråden Erik Holmestig, C, och Åsa Wiklund Lång, S, i en GD-artikel den 1 sept. Projektet kan komma att kosta mellan 28 och 64 miljarder kronor. Detta tycks kommunledningen ha råd med.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Projektet kan komma att kosta mellan 28 och 64 miljarder kronor."

Bild: Arkivbild

Annons

Men efter skyfallet var finns kommunledningens engagemang för ledningsnätet, som man dessutom har ansvar för? Det är helt klart att en hel del av de katastrofala översvämningarna den 18 augusti orsakades av gamla kommunala ledningar och eftersatt underhåll av VA-nät och vägtrummor samt brist på fungerande diken och dagvattendammar. Det har varit känt under många år att otillräckliga investeringar i VA-nätet har varit en tickade bomb, som tyvärr nu briserat. 4 000 skadeanmälningar har kommit in till försäkringsbolagen och översvämningarna bedöms orsaka skador för över 100 miljoner kronor för fastighetsägarna.

Att i detta läge läsa att kommunalråden fortfarande prioriterar bostäder på Näringen, där ingen vill bo, före behovet av ett fungerade VA-nät är ofattbart. Hur skulle det vara om en del av dessa miljarder till Näringen omfördelades till investeringar i VA-nätet med, låt oss säga en miljard kronor per år. Försök att snabbt komma igång med utbyte av gamla och för klimatförändringar odimensionerade ledningar i de stadsdelar som drabbats värst, till exempel Hemsta/Hemlingby, Höjersdal/Fridhem, Bomhus med flera. Organisation finns, men var finns den politiska viljan?

Annons

Annons

Ställ planerad investering i bostäder på Näringen mot behovet av ett väl fungerande ledningsnät mot varandra. Om kommunledningen inte förstår att använda pengarna till det som är viktigast bör S+Mp+C+L göra detta till en valfråga i nästa års kommunalval. Prioriteringen är given för de boende i Gävle.

Framtid Gävle

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy