Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Inför en nationell hemlöshetsstrategi

Ingen människa ska behöva sova på gatan, men Sverige har flest hemlösa i Norden. Systemet är fyrkantigt och tar inte tillräcklig hänsyn till utsatta människors behov, kommuners olika förutsättningar eller vinterns grymhet. Liberalerna föreslår fem åtgärder inom ramen för en nationell hemlöshetsstrategi.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Helene Åkerlind, kommunalråd (L).

Bild: Arkivbild

Annons

1. Tak över huvudet-garanti. Hemlöshet är ofta kopplat till ett pärlband av sociala och ekonomiska svårigheter. Samtidigt behöver människor ett hem för att kunna bryta självdestruktivitet och ta sig på fötter. Vi kräver en garanti för att ingen ska sova på gatan.

2. Pengar. Vi vill att Allmänna arvsfonden ska kunna stötta organisationer som erbjuder bostäder till hemlösa och utsatta.

Annons

3. En nationell kartläggning av hemlösheten. Socialstyrelsen behöver ta fram riktlinjer för hur hemlöshet ska mätas. Då kan vi enklare bekämpa problem och följa upp vilka insatser som fungerar.

Annons

4. Behovsbostäder till utsatta grupper. Den som riskerar akut hemlöshet, är våldsutsatt, har svag ekonomi, medicinska behov eller bor extremt trångt ska kunna få en behovsbostad.

5. Bostad först. I dag krävs ofta tre till sex månaders drogfrihet för att få annan hjälp. Vi vill hjälpa ut ur drogberoende, samtidigt som människor får ett skäligt boende. 

Hemlöshet och missbruk är ofta självförvållat, men sällan självvalt. Utsatta människor vill ofta inget annat än att ta sig ut ur utanförskapet. Kommuner och ideella organisationer gör mycket, men staten behöver ta ett större ansvar. En hemlöshetsstrategi skulle väva ett starkare skyddsnät som hjälper samhällets mest utsatta på fötter igen.

Lina Nordquist

socialpolitisk talesperson (L)

Robert Hannah

bostadspolitisk talesperson (L)

Helene Åkerlind

kommunalråd (L)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy