Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jordklotet har hamnat i ett något slags Moment 22-läge

Svar till er som ifrågasatte min insändare om översvämningarna i Gävle.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Dessutom ökar nederbördsmängderna, också de dramatiskt, som vi nu fått se både i Centraleuropa och i Gävle senaste sommaren."

Bild: Arkivbild

Annons

Kan hålla med så långt till ert försvar att det förekommer en viss landhöjning efter Norrlandskusten. Då pratar vi millimetrar under en lång tid framåt men som ändock i det här fallet är till vår fördel.

Eftersom nästan allt som regnar, snöar och smälter, och då tänker jag närmast på alla glaciärer och isarna vid Nord- och Sydpolen, ska ner i havet innan processen är klar stiger havsytan dramatiskt. Forskarna räknar i dessa fall i meter, alltså inte i millimeter. Avdunstningen från världshaven räcker inte till längre utan nu fylls det på snabbare. Dessutom ökar nederbördsmängderna, också de dramatiskt, som vi nu fått se både i Centraleuropa och i Gävle senaste sommaren. Kan förstå att många husägare vid lågt liggande kuststäder och med lågt liggande tomter är ängsliga. Men det första och mest akuta som en fastighetsägare måste åtgärda är avrinningssystemen. Då börjar man kolla hur det ser ut, i, kring, och på den egna fastigheten, och från den egna tomten. Då har husägaren gjort sitt. Sedan är det det upp till kommunen att ta över och föra bort vattnet på ett så effektivt och vettigt sätt som det bara är möjligt.

Annons

Annons

Alltihop detta har vi sluppit om inte metan och koldioxidutsläppen funnits och som långsamt ökar på jordens uppvärmning. Dock inte landhöjningen då förstås.

Jordklotet har hamnat i ett något slags Moment 22-läge.

Omvända förhållanden

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy