Annons

Annons

Insändare
Insändare: Bra skrivet, men lyssna på Greta

Svar till Maj-Britt Grundvall Hellström

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Människans förbränning av olika bränslen påverkar naturen så starkt att förmågan till återbalans inte räcker."

Bild: TT

Annons

”Koldioxidutsläppen målas upp som den stora boven bakom den globala uppvärmningen” börjar Maj-Britt Grundvall Hellström sin insändare i GD 1/9, och så är det. Koldioxidens roll i kretsloppet kan inte beskrivas bättre än genom att skildra hur atmosfären bildades.

Vid livets uppkomst för tre miljarder år sen bestod atmosfären av kväve, väte, koldioxid, vattenånga och lite eller inget syre. Dessutom innehöll atmosfären koloxid, klorgas och svavelväte i sådana mängder att de är giftiga för nästan allt levande som påträffas i dag. Utan ozonskikt kunde liv endast existera i vatten. Där finns de fotosyntetiserande cyanobakterierna som kunde producera föda ur enkla organiska ämnen och som frigjorde gasformigt syre som biprodukt. Syre bildade ozonskiktet vilket möjliggjorde liv på land.

Så började organismernas evolution vilket ledde till en explosion av aeroba organismer av ständigt ökande komplexitet. Under långa tider överskred produktionen respirationen. (P/R>1), vilket medförde att syret ökade och koldioxiden minskade. Det var mikroorganismer och inte människan som byggde vår miljö, så evolutionens vägar äro outgrundliga. Vi anser det självklart att koldioxidhalten i luften hålls konstant, utan att förstå att det är en samverkan av organismer och miljön som upprätthåller det stabila tillståndet.

Annons

Annons

Människans förbränning av olika bränslen påverkar naturen så starkt att förmågan till återbalans inte räcker. ”Koldioxidhalten i atmosfären uppskattas vara ungefär 0,0391 procent (= 391 ppm) enligt europeiska miljöbyråns indikationer för halter i atmosfären” enligt Grundvalls källa. Under 2016 passerade koldioxidnivån 400 ppm för att 2019 uppgå till 411,3 ppm enligt IPCC, därav inledande menings kommentar, och så är det.

I övrigt var det en bra insändare om koldioxidens roll i vårt vardagsliv med vardagskemin korrekt behandlad. Det finns mycken forskning som spretar, själv gör jag som Greta Thunberg gör, lyssnar på IPCC som i sin senaste rapport 9/8 utvärderat 14000 vetenskapliga artiklar rörande klimatförändringarna.

Slutomdöme, bra skrivet Maj-Britt Grundvall Hellström, men gör som jag gör, Lyssna på Greta.

Ove Lennström   

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy