Annons

Annons

Debatt
Debatt: Principbeslut och att nyttja det kommunala vetot är två olika saker

Replik till William Elofsson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Helene Åkerlind (L), kommunalråd.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag noterar att du missat en del William Elofsson. Inför beslutet som togs gällande Utposten 1 kastades bygdemedel in som en joker i sista skälvande stund – utan att vi tagit några som helst beslut om detta. Det kommunstyrelsen nu har att ta ställning till är ett helt fristående beslut och därmed inte kopplat till ett beslut om att nyttja det kommunala vetot.

I vårt län utmärker sig Gävle idag med i stort sett ingen vindkraftspark, vare sig till land eller havs. Istället är Ockelbo och Ljusdal de kommuner som får bidra mest för mer förnybar energi i vårt län. Gävle kommun har i sin Översiktsplan pekat ut 14 olika vindkraftsområden, varav 11 på land och 3 till havs. Att ingen av dessa platser någonsin kommer tas i anspråk är naivt att tro och framförallt är det inte försvarbart för länets tillväxt. Att ha de formella principerna på plats för en fond, det vill säga bygdemedel, bör väl vara något vi alla politiker önskar. Att ha din inställning William, är som att kasta in jästen efter degen.

Annons

Annons

I frågan om att nyttja det kommunala vetot ska varje plats prövas var för sig baserat på dess geografiska läge – utifrån det har vi som kommun möjlighet att säga ja eller nej. Detta beslut ska vara helt rent från andra eventuella ingredienser. Det är således enbart bedömningen av platsen som är aktuellt för kommunens beslut om veto, allt annat prövas av Mark- och Miljödomstolen.

Vill man i Gävle kommun, som flera andra kommuner, deklarera en viljeinriktning om att det ska tillkomma bygdemedel så är det ett eget beslut. Ett principbeslut. Det får och ska inte grumla beslutet huruvida platsen är lämplig eller ej. Sådana principbeslut ska fattas av kommunstyrelsen i särskild ordning och inte tillsammans med beslutet om det kommunala vetot. Det är det jag tidigare framhållit och det står jag fast vid.

När det gäller vindkraft som energikälla så är Liberalerna inte emot detta utan det framgår tydligt av vårt partiprogram att vi tror på en utbyggnad av såväl kärnkraft som vindkraft. Vi ser en framtid där elförsörjningen tryggas med tre ben: kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. I en nation där vi behöver mer el, dubbelt så mycket än idag, kommer alla kommuner att behöva bidra.

En fundering som väcks hos mig är dock om Moderaterna är emot all form av vindkraft? Tycker ni inte att Gävle kommun, som så många andra kommuner, ska vara tydliga med att vi vill att det skapas en fond, eller bygdemedel, om man någon gång i framtiden väljer att rösta ja till en av alla platser som Gävle kommun pekat ut som tänkbara?

Annons

Annons

Det blir nämligen en märklig debatt när Moderaterna säger sig inte vara emot att det byggs vindkraftsparker i Gävle kommun, utan att varje plats ska prövas, men samtidigt sätter sig på tvären när det kommer till ett principbeslut som vi alla önskar för vår kommun. Det får en nästan att tänka att kanske är det du, William Elofsson, som står för att skapa dimridåerna just nu.

Helene Åkerlind (L)

Kommunalråd

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy