Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Satsa på trygghet och socialförsäkringar

En fungerande A-kassa och sjukförsäkring är avgörande för ett tryggt samhälle. Dagens förstärkningar av systemet behöver permanentas. Välfärdssamhället vilar på den grundläggande idén att vi tar hand om varandra när krisen kommer.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"På individnivå har många tvingats in i fattigdom av låga ersättningsnivåer eller orimliga bedömningsvillkor."

Bild: TT

Annons

Både i den individuella och den kollektiva krisen ska samhället finnas där. Anledningen är inte bara moralisk – vi tacklar risker bättre tillsammans än var för sig.

När Alliansen kom till makten 2006 drog de snabbt ned på sjukförsäkringen och A-kassan och chockhöjde avgifterna. Den som före coronakrisen blev arbetslös kunde inte vänta sig en särskilt stor andel av sin lön i ersättning. Länge tilläts denna utveckling dra isär samhället. På individnivå har många tvingats in i fattigdom av låga ersättningsnivåer eller orimliga bedömningsvillkor.

Annons

Annons

Under pandemin blev det tydligt att trygghetssystemen var fallfärdiga. Lyckligtvis förstärkte regeringen snabbt a-kassan, ersättning för karensdagen infördes, villkoren i sjukförsäkringen förbättrades och fler släpptes in i trygghetssystemen. För en del som drabbades av pandemin innebär förändringarna en räddning från fattigdom. För samhället betydde det att en ännu djupare ekonomisk kris undveks.

Flera av förändringarna behöver dock permanentas och ytterligare steg tas för att förbättra de allmänna trygghetsförsäkringarna.

Aldrig mer ska politiken prioritera en resursstark grupps kortsiktiga lyxkonsumtion framför vår gemensamma trygghet och beredskap. Starka trygghetssystem gynnar alla!

Herbert Marcher

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy