Annons

Annons

Debatt
Debatt: Skulle höga skatter lösa problem, skulle det inte finnas några problem i Sverige

Sverige är känt för sitt skattetryck och vi toppar listan med högst marginalskatt i hela världen, i dag tvingas inkomsttagare avstå nästan femtio procent av sin lön i skatt. Tidigare betalade svensken gärna skatt med vetskapen att dennes pengar gick till en välfärd och trygghet som var unik och omtalad i hela världen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Budgeten är inte statens pengar, det är skattebetalarnas och ska därför också hanteras varsamt och med respekt."

Bild: TT

Annons

I dag frågar samma person om skattemedlen verkligen går till att upprätthålla det utlovade samhällskontrakt och den trygghet som Socialdemokraterna påstår sig leverera.

Folk dör när de står i sjukvårdskö, kommuner har brist på lärare, bilar brinner, arbetslösheten stiger och elförsörjningen är hotad. Så länge det finns liknande bekymmer att lägga pengarna på är inte behovet höjd skatt, utan att regeringen prioriterar rätt. Exempel på deras slösaktighet är Malmö stad som subventioneras av staten och lägger en knapp miljon på en enhörning med kort livstid, när den privata sektorn borde stått för utgifterna. Det är inte heller rimligt att en del av statens budget spenderas på underhållningsprogram när public services miljarder borde vara en nedbantad samhällstjänst med enbart nyhetsrapportering.

Annons

Samtidigt som allt fler elever går ut med ofullständiga betyg vågar allt färre elever gå hem ensamma från skolan och otryggheten frodas på Sveriges gator. Under tiden föreslår Socialdemokraterna att införa en familjevecka som endast gynnar en bråkdel av befolkningen. Polismyndigheten beräknar att gå back en halv miljard kronor i år – familjeveckan beräknas kosta runt elva miljarder. Per år. Med vilka medel ska polisen lyckas bekämpa gängkriminaliteten när resurserna är knappa redan nu?

Annons

När Moderaterna säger att de vill sänka skatten betyder inte det att välfärden ska bli lidande eller att utbildning och sjukvård ska kosta pengar. Det är inte dessa utgifter som ska inskränkas. Budgeten är inte statens pengar, det är skattebetalarnas och ska därför också hanteras varsamt och med respekt. Regeringens skatteslöseri är ett hån mot alla medborgare som har blivit drabbade av samhällsproblemen staten inte tar på allvar och ännu ett exempel på ansvarslöst ledarskap.

Vi behöver ett maktskifte som tar kontroll över situationen och lägger skattebetalarnas pengar på det som faktiskt gör skillnad. Höga skatter i sig löser inte problem om man inte har en regering som kan förvalta kassan och då bör individen vara fri att välja själv hur man vill att ens pengar ska fördelas. Det är dags att rösta på partier som vill göra Sverige till det land vi vet att det kan vara.

Annons

Julia Söderström

ledamot MUF Gävle

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy