Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Tillsammans gör vi Gävle klimatneutralt senast år 2035

Klimatförändringarna är här. Även om vi inte kan koppla enskilda väderhändelser till ett förändrat klimat är forskningen tydlig med att både den torka och hetta vi upplevde i somras, såväl som de enorma översvämningar vi nyligen drabbades av här i Gävle, blir allt vanligare.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Majoritetspartierna i Gävle kommun lägger nu fram en klimatfärdplan. På bilden, längst fram från vänster: Therese Metz (mp), Åsa Viklund Lång (s), Helen Åkerlind (l), längst bak: Jörgen Edsvik (s), Erik Holmestig (c)

Bild: Privat

Annons

Så sent som för några veckor sedan kom den dystraste prognosen någonsin från FN:s klimatpanel IPCC. Vi har det här årtiondet på oss att kraftigt minska de fossila utsläppen.

Därför lägger majoritetspartierna i Gävle kommun nu fram en klimatfärdplan för vår plats på jorden - ett program med analys och åtgärder för hur vi ska nå ett klimatneutralt Gävle senast år 2035. 

Processen att ta fram färdplanen har varit både lång och omfattande. Företag, föreningar, kommunala bolag och förbund har varit delaktiga i arbetet - många kloka synpunkter har inkommit och gjort planen ännu bättre. 

För vi är övertygade om att den omställning som nu måste ske enbart är möjlig när den drivs gemensamt mellan det offentliga och näringslivet - tillsammans med medborgarna. För näringslivet är omställningen till förnybart och klimatneutralt en avgörande konkurrensfaktor. Hela världen efterfrågar de lösningar som svenska företags innovationskraft nu gör till verklighet, och de företag som ställer om snabbast kommer att ha bäst förutsättningar att lyckas med sina affärer och därmed också kunna trygga svenska jobb. Det är inte fråga om att någon aktör påtvingas en omställning av någon annan, när det kommer till klimatkrisen sitter vi alla i samma båt och det är samarbete som gäller.

Annons

Annons

För nu gäller det att gå från ord till handling. Tillsammans måste vi bygga ut modern fossilfri infrastruktur, gynna smarta transportlösningar, öka återvinningen och minska alla former av onödig resursförbrukning. Vi måste också kraftigt öka tillgången till förnyelsebar energi så fler företag kan öka sin produktion här hemma, där tuff miljölagstiftning blir en global konkurrensfaktor. 

Vår vision är att vi till år 2035 har ställt om Gävle på ett sätt som företagen utvecklats genom och tjänat på, samtidigt som vi skapat en grönare och mer framtidssäkrad stad. Vi kommer alla att tjäna på att göra den gröna omställningen så snabbt som möjligt - alternativet är oerhört mycket kostsammare för hela samhället. Vi måste lyssna på forskningen och göra det som krävs, vi är alla ansvariga för den värld vi ska lämna efter oss till våra barn och barnbarn. Vi tror dessutom att det är en ännu bättre värld än idag, och hoppas att många fler vill vara med på den resan. 

Therese Metz, kommunalråd (mp), ansvarig för miljö och klimatfrågor 

Åsa Viklund Lång, kommunstyrelsens ordförande (s)  

Jörgen Edsvik, kommunalråd (s)

Helene Åkerlind, kommunalråd (l)

Erik Holmestig, kommunalråd (c)

Johan Knaust, VD och grundare K2A

Per Bondemark, VD Maserfrakt AB 

Emma Sommare, VD Sommare Profil AB

Gabriel Edelbrock, platschef Atea

Jennie Järverud, affärschef, Diös Fastigheter 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy