Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: De flesta är medvetna om klimatkrisen

Vi befinner oss i en akut klimatkris. Läget är allvarligt. Hur vi gör i dag påverkar hur livet blir för kommande generationer. Och det är bråttom! Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut enorma mängder koldioxid.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Köp begagnat hellre än nytt, lämna det du inte vill ha kvar till återvinning eller second hand."

Bild: Arkivbild

Annons

I Sverige lever vi som om vi hade drygt fyra jordklot. Vårt konsumtionsbeteende ger inte bara höga koldioxidutsläpp utan skadar också allvarligt den biologiska mångfalden och utarmar jordens resurser. Allt hänger ihop. Livsstilen att sälja mycket, köpa billigt och sedan kasta håller inte. Vi måste se oss som den del av naturen vi är och likt naturfolken vårda vår planet för kommande generationer.

Annons

De flesta, 75 procent enligt studier, är medvetna om klimatkrisen och har börjat eller vill ställa om. Det tar emot att ändra vanor, man får ta lite i sänder. Köp ekologiska produkter istället för konventionella för att gynna den biologiska mångfalden. Ät mer vegetariskt. Köp begagnat hellre än nytt, lämna det du inte vill ha kvar till återvinning eller second hand. Cykla eller åk kollektivt. Gävle är en bra cykel-stad. De flesta kan cykla till jobbet/skolan på en kvart. Ändå står privatbilismen för en stor del av koldioxidutsläppen i Gävle. El-bilar är ingen lösning. Som vanliga bilar tar de mycket plats både på vägbanor och parkeringsplatser samt avger hälsofarliga partiklar vid däckslitaget. Det skulle vara bättre med fler grönområden istället för parkeringsplatser. Avstå från att  flyga.

Ta en sak i sänder, kött-fri måndag, bilfri tisdag?

Ann-Marie Hedenskog

Ordförande Naturskyddsföreningen i Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy