Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krogpatrullen

Lokala råvaror i fokus i GD:s och Matvärdens kocktävling

Nu återuppstår den lokala kocktävlingen Smakkampen – och flyttar tillfälligt in i kockarnas egna restaurangkök.

Gefle Dagblad och Matvärden vill stötta och lyfta lokal matlagning och råvaror även när Krogpatrullen och Guldtjädergalan tagit corona-paus.

Annons

Före coronapandemin hyllade Gefle Dagblad och föreningen Matvärden lokal mat och lokala restauranger på den årliga Guldtjädergalan. På dagen inför galan tävlade lokala kockar i Smakkampen, en tävling där det lönade sig extra att arbeta med råvaror från lokala producenter. Den senaste tävlingen hade till exempel temat potatis.

Sedan kom pandemin och gjorde det svårt för krogarna som i ett slag förlorade stora delar av sina gäster. Lokala livsmedelsproducenter förlorade därmed samtidigt en stor del av sina kunder.

– Det här är egentligen en effekt av den tid vi har varit i. Att vi inte vill samla en massa människor på samma plats till en stor gala, men vi vill ändå hitta ett sätt att visa upp branschens stjärnor, säger Hans Erik Holmqvist, Matvärden.

Annons

Smakkampen på Gasklockorna 2018. Bland kockarna syns Robert Roos (Neo Neo) och Stefan Ehrin (Le Bon).

Bild: Magnus Lundquist

Annons

Ett tiotal kockar kommer att väljas ut bland de som visar intresse att delta i tävlingen. De får laga en meny på lokala råvaror i sitt eget restaurangkök, en jury kommer dit och bedömer maten. Deltagande kockar tävlar förutom om äran även om 10 000 kronor i prispengar.

– Kockarna ska söka upp lokala producenter och hitta samarbeten så att mer pengar stannar lokalt, säger Hans Erik Holmqvist.

Juryn delar ut maximalt 65 poäng varav andelen lokala råvaror kan ge upp till 25 poäng.

Stefan Ehrin, då Söders Källa, nu nystartade Le Bon, var den första vinnaren i Smakkampen 2018. Året efter vann Fredrik Knief, Göransson arena.

Bild: Annakarin Björnström

– Så skiter man i att använda lokala råvaror är det ju noll av 25 möjliga i den delen, säger Hans Erik Holmqvist.

Utöver juryn på åtta personer kommer två platser till varje restaurangbesök att erbjudas Gefle Dagblads läsare via en tävling. Mer om det senare.

– Även allmänhetens röster kommer att räknas i in totalbetyget, säger Hans Erik Holmqvist.

Alla vinnare på Guldtjädergalan 2019.

Bild: Jenny Kjellin

Juryn kommer via intervjuer att välja ut maximalt tio kockar som får delta i tävlingen, varav minst två troligen kommer att sökas ut bland kockar verksamma i Hälsingland. Övriga deltagare kommer att vara baserade i Gävle och Sandviken.

Annons

Tävlingarna hålls på vardagskvällar under oktober och november.

– Gefle Dagblad är med som arrangör av den här kocktävlingen för att värna både lokal kvalitetsmat, leverantörer av lokala råvaror och den lokala krogkulturen, säger Katarina Ekspong, chefredaktör.

Kockar som vill delta anmäler sig till Hans Erik via mejl senast den 24 september

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy