Annons

Annons

Insändare
Insändare: Inga bevis för att koldioxidutsläppen påverkar klimatet

Svar till Ove Lennström

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Koldioxid är en viktig växthusgas och den är direkt nödvändig för jordens växtlighet och liv."

Bild: TT

Annons

Vad är koldioxid egentligen?

Koldioxid är en viktig växthusgas och den är direkt nödvändig för jordens växtlighet och liv. Koldioxid skapas när människor och andra djur, växter och andra organismer andas. Med hjälp av solljus omvandlar växter koldioxid till glukos och det frigörs syre. Vi kan inte överleva utan koldioxid och utan växthuseffekten skulle jorden vara en kall och livlös planet.

Är koldioxid farligt för planeten?

Man använde ordet koldioxidekvivalent (ekvivalent - likvärdig) från början, där alla sorters ämnen som anses/ansågs vara klimatförändrande omräknades med värdet för koldioxid som bas. Därför att den gasen är minst klimathotande av alla de ämnen som anses klimathotande.

Därför har vi fått en situation där det ämne som är minst farligt för klimatet sägs vara det ämne som är farligt för klimatet.

Annons

Ingen har kunnat bevisa att koldioxidutsläppen har bidragit till den globala uppvärmningen.

Eftersom det inte finns några bevis för att koldioxidutsläppen påverkar klimatet, finns det heller inga bevis för att en minskning av koldioxidutsläppen skulle minska den globala uppvärmningen.

Annons

För att läkemedel ska vara säkra behöver de vara rena från föroreningar. För att göra reningsprocessen miljövänlig kan koldioxid användas. Vilket kan verka paradoxalt, då koldioxid oftast förknippas med negativ klimatpåverkan.

Källa: Forskning.se

Maj-Britt Grundvall Hellström

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy