Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gävle har aldrig varit mer attraktivt än vi är nu

Gävleborgs län har en lång och stolt tradition av stark, konkurrenskraftig och i vissa fall världsledande industri inom stål, papper och kartong. I ljuset av den stora utmaning som världen står inför gällande klimatförändringarna har många av dessa industrier börjat ställa om sin produktion och sin energiförbrukning.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bild: Arkivbild

Annons

Att minska det fossila klimatavtrycket är naturligtvis en orsak till detta, men andra viktiga orsaker är konsumenttryck, konkurrensfördelar globalt och att de stora investeringarna som nu görs måste bidra till framtidens klimatsmarta industri. Att ha höga klimatambitioner är alltså inte en börda utan en konkurrensfördel. Det gäller såväl för företag som för geografiska platser som Gävle. Våra höga klimatambitioner bär nu frukt. Gävle har aldrig varit mer attraktivt än vi är nu.

Hofors-Sandviken-Gävle nämns i den kommande nationella vätgasstrategin som en av de fyra viktigaste noderna i Sverige för produktion och konsumtion av vätgas. Ovako Steel ställer om till nyttjande av vätgas i sina processer. Sandvik AB har uttryckt att företaget ser stora möjligheter att bli en viktig aktör i produktion av delar som behövs för att producera vätgas. Tunga aktörer vill starta vätgasproduktion i Gävle kommun, för att bara nämna en bråkdel av alla satsningar som nu görs.

Annons

Annons

Industrin och näringslivet är föredömen i den gröna omställningen. Nu måste politiken haka på.

Det finns här och nu ett historiskt fönster där Gävles geografiska position i förhållande till det nationella elstamnätet, i kombination med goda förutsättningar att med ny storskalig elproduktion bidra med mer förnyelsebar energi, skapa extra attraktionskraft och en kraftig konkurrensfördel för nya industriella satsningar och nyetableringar just här hos oss. Det är nu vi har en konkurrensfördel, inte om tio år. Det är nu våra kort kan bli starkare än i andra delar av Sverige och Europa om vi bejakar utvecklingen. Vill vi ta chansen att skapa tusentals nya jobb i vår region så är det nu. Vill vi välkomna de företag som visar sitt intresse för oss så är det nu vi måste agera. För nya etableringar ger också ökade affärsmöjligheter för Gävles befintliga näringsliv. För vårt näringslivsklimats skull har vi inte råd att avstå.

Den politiska konflikten står nu mellan oss som vill skapa förutsättningar för den klimatsmarta nyindustrialiseringen och de nya jobb som med det växer fram i vår region. Eller de med Moderaterna i spetsen som vill konservera länets nuvarande förutsättningar och därmed den för höga arbetslösheten genom att konsekvent motarbeta nyindustrialiseringens behov. Framtidens jobb finns inte enbart i offentlig sektor eller inom tjänstesektorn. Vår nuvarande basindustri och alla dess underleverantörer utgör en viktig del av länets näringsliv och vi vill understödja näringslivets initiativ som kombinerar ny teknisk utveckling med att minska påverkan på vårt klimat. Det är tillsammans vi kan skapa förändring.

Annons

Annons

Många är vi som minns en moderat statsminister som under finanskrisen sa att den svenska industrin var ”basically gone”. Det var fel då. Det är fel nu.

Nu behöver vi skapa goda förutsättningar för den nya gröna industrin. När samhället ska rustas starkare efter krisen i pandemins spår är vårt budskap och åsikt precis tvärtom Moderaternas. Vi ska satsa mer på det som ger nya jobb! Med förnyelsebar energi i stor skala har vi chansen att kraftigt stärka länets arbetsmarknad och skapa en framtid där Gävle och Gävleborg blir ett nav för nya industriella satsningar och etableringar som står sig starka i den globala konkurrensen. Som framgångsrikt bidrar till klimatomställningen och som skapar nya möjligheter för Gävleborna.

Åsa Wiklund Lång (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik (S)

Kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy