Annons

Annons

Insändare
Insändare: I min värld dominerar evolutionen tillväxten

Måndagen den 13 september var det dags för kommunalrådet Åsa Wiklund Lång att stå till svars inför lokalpressen att berätta varför översvämningarna i Gävle blev som de blev. En driven politiker klarar den delen utmärkt, så naturligtvis också våran Åsa. Vi förlåter dig Åsa, det är inte ditt fel att Gävle växer så det knakar.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Kommunalrådet hänvisar till det miljöstrategiska programmet där målsättningen är att invånarna ska vara skyddade mot skyfall."

Bild: Arkivbild

Annons

I min insändare GD 23/8, "Överflödigt dagvatten kan omhändertas av fler parker" hänvisar jag till radioprogrammet Klotet från 2014, där det framkom att endast en av tio kommuner har skyfallsplan. Tydligen ingår Gävle i det celebra sällskapet att ha sådan plan i dag. Kommunalrådet hänvisar till det miljöstrategiska programmet där målsättningen är att invånarna ska vara skyddade mot skyfall. 2014 var året då "parkstriden" var het i Gävle. I mitt försvar av Gävles grönområden 2012-2017 hänvisade jag ofta till den omfattande översvämningen i Malmö augusti 2014. Historia är viktig, men alltför sällan redovisad i aktuella sammanhang, och vid rätt tillfälle som i Gävletragedin. Vad lärde vi oss av de översvämmade parkerna i Malmö? 2014 och framledes var ledordet fortfarande förtätning något ivrigt påhejades av föreningen YIMBY (Yes in my backyard) och den trenden gällde i högsta grad för Gävle, där Söders grönområden offrades.

Annons

Kommunalrådet talar om en uppdämd skuld i äldre bostadsområden som ej är klimatanpassade, något som gäller även nybyggda områden såna som Hemsta, även om den uppdämda skulden där är av annan art. "Är det realistiskt att tro att vi kan ha ett system med en meter breda ledningar överallt?" frågar sig kommunalrådet. Nej, naturligtvis inte. Som motfråga undrar jag, är det realistiskt att ha en stad som växer så det knakar?

Annons

I min värld dominerar evolutionen tillväxten, och den tar väldigt lång tid på sig. Därför är jag  helt överens med min vän Oscar Wilde i citatet, "Min erfarenhet är att så fort människor är gamla nog för att veta bättre, så vet de ingenting".

Ove Lennström 

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy