Annons

Annons

Debatt
Debatt: En fel utformad bygdepeng kan vara en muta enligt ledande expert i Sverige

På kommunstyrelsen den 14 september i Gävle kommun  beslutade den politiska ledningen att kommunen vill att en exploatör av vindkraft ska betala en procent av sina intäkter i form av bygdepeng till dem som påverkas.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Pekka Seitola (M), ledamot i Gävles kommunfullmäktige.

Bild: Arkivbild

Annons

Kommunen anger i sin egen skrivelse att det finns en negativ påverkan av vindkraftsutbyggnad men tillsammans med bygdepeng överväger nyttan av de negativa effekterna av industriparkerna med vindkraftverk.

Vi delar uppfattningen om att det finns en stor negativ uppfattning med vindkraft och menar att en bygdepeng inte alls kompenserar för de olägenheterna. Med anledning av detta beslut behöver politiker rannsaka sig själva och fråga sig vilken risk för muta som föreligger. Torbjörn Linde, nyligen avgången chef för Institutet Mot Mutor, menar i en artikel publicerad nyligen att det finns en risk för mutor när det kommer till bygdepeng kopplat till vindkraftsetableringar. Personer kan ha flera roller i en kommun till exempel som politiker och medlem i en bygdeförening. Eventuella intressekonflikter är uppenbara. Vi menar att det borde införas ett nationellt regelverk där man i lagstiftning ställer krav på att avkastning från såväl vindkraft som vattenkraft ska tillfalla den kommunen där nyttan finns. Det skulle kunna tillföra resurser till kommuner som tar ett stort ansvar för vattenkraft och vindkraft.

Annons

Annons

I sakfrågan gällande kustnära vindkraft är Moderaterna tydliga. Vi säger nej till kustnära vindkraft, och ja till havsbaserad vindkraft. Den politiska ledningen, bestående av S, MP, C och L tycker att det acceptabelt att sälja ut ovärderliga natur- & kulturvärden, samt utsätta människor för okända hälsorisker med infraljud och störd hjärtrytm, samt tröttande allmänt buller. De kustnära industriparker med vindkraftverk av ofantlig storlek – över 300 m höga, som just nu planeras ligger nära Natura 2000-områden som är till för rekreation. Tror de verkligen att dessa områden kommer att kunna nyttjas för rekreation efter en exploatering?

Det finns alternativa platser för dessa kustnära industriparker. Där finns det dessutom möjligheter till att bygga mycket mer effekt upp till 30-40 gånger mer än de kustnära. Vindbrukskollen (https://vbk.lansstyrelsen.se/) är en karttjänst som redovisar bland annat tre områden utanför Gävleborgs kust där industriparkerna med vindkraftverk inte skulle vara en hälsorisk och förstöra ovärderliga natur- och kulturvärden. Områdena är Sylen, Fyrskeppet och Eystrasalt alla ute till havs mer än 5 mil utanför kusten.

Det är helt obegripligt att S, MP, C och eventuellt L vill sälja ut möjligheterna till kustnära näringsverksamheten samt möjligheten till rekreation utmed kusten – det kommer att drabba den snabbt växande besöksnäringen bland annat i Norrsundet. När motprestationen är en icke-garanterad bygdepeng som dessutom kan vara i gråzonen av muta.

Annons

Annons

Oavsett vad du röstade på i förra valet så är det nu hög tid att du tar kontakt med din lokala politiker och berättar för dem vad du tycker så att vi får lite sans och vett i denna fråga – det vill säga exploatering av vindkraftverk verkligen ute till havs och inte mitt i rekreationsområden. Demokrati är att lyssna på folkviljan och vi Moderater har lyssnat in vad medborgarna som berörs tycker i sakfrågan.  Det kallas demokrati.

Pekka Seitola (M)

ledamot i Gävles kommunfullmäktige

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy