Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi skapar en attraktiv landsbygd där det går att bo och verka

En effekt av pandemin är att fler sökt sig ut utanför stadskärnorna för att ta del av lugnet och naturen på landsbygden. Det är vi många som ser som en positiv trend, den stora frågan är nu hur vi skapar bra förutsättningar framåt för dem som lever och verkar där.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition och Alexander Hägg (M), regionråd i opposition.

Bild: Arkivbild

Annons

Många har nu kunnat följa drömmen att bosätta sig på landsbygden då arbete hemifrån möjligorts och spås fortsätta möjliggöras även efter pandemin. För att det ska vara möjligt att arbeta hemifrån är en bra internetuppkoppling A och O, det är därför viktigt att Region Gävleborg fullföljer sitt ansvar i bredbandsutbyggnaden.

Även företag utanför stadskärnorna är beroende av en god tillgång till internet, liksom ett bättre företagsklimat överlag. I dag finns det 10 000 företagare i Gävleborg men mångdubbelt fler säger sig kunna tänka sig att starta företag. Här finns en enorm potential som vi bör ta tillvara och underlätta för företagande på landsbygden.

Vägar och kommunikationer behöver vara i gott skick. I Gävleborg har vi de sämsta vägarna i Sverige, det är inte hållbart i ett län där många är beroende av bilen i vardagen. I Gävleborg finns drygt 150 000 registrerade bilar, det säger något om hur viktig bilen faktiskt är för oss. Vi måste våga prioritera satsningar på våra vägar. Även allmänna kommunikationer som tåg och buss ska vara välutbyggd där det finns behov.

Annons

Annons

Vi moderater anser att de som behöver besöka vården ska kunna göra det nära sitt hem, även om man inte bor i en stad. Det som sker nu är tyvärr motsatsen då läkarna på hälsocentralerna riskerar att försvinna och vårdutbudet minskar, exempelvis barnavårdscentralerna på landsbygden. Vi vill utveckla istället för att avveckla den goda och nära vården så att såväl barnfamiljer som multisjuka äldre boende utanför stan har tillgång till en god och nära vård.

På samma sätt som du ska vara trygg med att vården finns nära när du behöver den ska du också kunna känna dig trygg när du vistas i skog och mark eller vid kusten utan att vara rädd för rovdjur eller störas av skarvar. Antalet skarvar och antalet vargar i Gävleborg behöver minska.

Vi moderater kommer fortsätta vårt arbete för en attraktiv landsbygd i Gävleborg där det går att bo och verka.

Patrik Stenvard (M)

Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M)

Regionråd i opposition

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy