Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Alla förtjänar en värdig ålderdom

Det är våra äldre som byggt Sverige och vårt samhälle. De förtjänar då också en god vård och omsorg när de behöver det. Inte minst under pandemin har det blivit tydligt att behovet av reformer och satsningar på äldreomsorgen och vården för äldre är akut.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anders W Jonsson, riksdagsledamot Gävleborg och centerpartiets sjukvårdspolitisk talesperson.

Bild: TT

Annons

Rapporter har visat att alla inte har fått en individuell vårdbedömning vid allvarlig sjukdom, eller syrgas när så behövs. Det är ett allvarligt systemfel som måste åtgärdas,

Inför Centerpartiets partistämma föreslår vi flera reformer för att säkerställa att äldreomsorgen och demensvården håller god kvalitet i hela landet:

Det råder kompetensbrist på landets äldreboenden. Vi vill därför att alla som arbetar med omsorg i äldreomsorgen som minst ska ha en undersköterskeutbildning, senast år 2030. Första steget för att nå detta är att kommuner, som är ansvariga för äldreomsorgen, sätter tydliga mål och rekryterar utefter detta. Sjuksköterskekompetens måste finnas tillgänglig dygnet runt.

Annons

Annons

Oavsett var man vårdas ska personer i särskilt boende eller med hemsjukvård också ha rätt till avancerad sjukvård. Att kunna välja att vårdas i hemmets lugna miljö är viktigt för en god vård på ålderns höst. Att nekas exempelvis dropp i hemmet och tvingas iväg till akuten är inte rätt sätt att använda resurser eller värna om äldres trygghet.

Det behövs en tydligare plan för hur demensvården ska se ut och inom vilken tid vårdinsatser ska ges. Vi vill därför se ett standardiserat vårdförlopp och en flerårig satsning mellan staten och Sveriges kommuner och regioner för att säkerställa att vården håller god kvalitet oavsett var i landet man får vård.

Att göra dagverksamhet för de med demensdiagnos till en rättighet skulle avlasta anhörigvårdares tunga börda. I bästa fall kan en fungerande dagverksamhet skjuta upp ytterligare insjuknande och flytt till boende.

För att förbättra äldreomsorgen och demensvården krävs samarbete mellan staten, regioner och kommuner runtom i landet. Vi behöver sätta höga mål och jobba för att nå dem. Ingen ska vara rädd att möta ålderdomen i Sverige. Nu behövs krafttag för att leva upp till det löftet

Anders W Jonsson

Riksdagsledamot Gävleborg och centerpartiets sjukvårdspolitisk talesperson 

Magnus Svensson (c)

Regionråd Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy