Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gävleborg behöver en beredskapsflygplats

Centerpartiet vill se ett fortsatt arbete kring frågan om beredskapsflygplats samt se över behov och möjligheter att landa med ambulansflyg inom vårt län.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rörberg som beredskapsflygplats?

Bild: Arkivbild

Annons

För oss är det nödvändigt att vi säkerställer möjligheterna av transport via flyg både av patienter med intensivvårdsbehov i synnerhet, och i allmänhet för att höja beredskapsförmågan i länet.

Gävleborg är ett avlångt län i ett avlångt land. Detta medför vissa utmaningar i restid då avstånden kan bli långa. E4:an, som stundvis är en 2+1 väg i vårt län, kan bli en riskfaktor om flödet begränsas eller stoppas helt till följd av olyckor. 

Regionen har under pandemin inte haft möjligheten att skicka svårt sjuka IVA-patienter med flygplan då logistiken inte uppfyllt kraven på flygplats.

Regionen har inte heller haft möjlighet att avlasta andra regioner på grund av de långa transporterna och att ambulans tar för lång tid. Men logistiken är mer komplex än flödet på E4:an. Det krävs fortsatta analyser för att tydliggöra länets gemensamma behov.

Annons

För oss är det tydligt att länet har behovet av minst en fullvärdig instrumentell flygplats. Vi kan inte fortsätta vara ett av få län där den möjligheten inte finns.

Annons

Centerpartiets Regiongrupp genom:

Anette Olsson, Caroline Schmidt, Carina Ohlsson, Jörgen Bengtsson, Ingeborg Wigzell, Joakim Westlund, Carl-Ewert Ohlsson

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy