Annons

Annons

Insändare
Insändare: Kommer det vara möjligt att skrämma bort skarven i vår?

Allmänheten har senaste åren tidvis kunnat se några enstaka skarvar kring Rudsjön som ligger i stadsdelen Bomhus (Gävle). Som tur var/är har dom inte börjat häcka där trots den till synes perfekta platsen för en skarvkoloni.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skarvarna har etablerat sig runt Rudsjön i Bomhus. Foto: privat

Bild: Privat

Annons

Häckningarna har senaste åren bedrivits på öar kring Limön/Römaren. Efter sommaren tog årets kull av skarv tillfälle i akt att bosätta sig kvällstid på öarna i Rudsjön.

Det rörde sig i slutet av augusti på strax över 1 000 skarvar. I dag så ser man tydligt att träden börjar dö sakta men säkert. Besöker du sjön någon dag så kan du även få uppleva en doft du sent kommer glömma. Skarvarna flyttar nu under hösten söderut för att planera inför kommande års häckningsplats. Vart kommer då Gävles skarvar häcka våren/sommaren 2022?

Gävles största skarvkoloni kommer ligga i Rudsjön. Ganska säkert.

Vad innebär nu detta om cirka 1 000 skarvar bosätter sig där. Stanken av skarvens avföring kring närliggande villor kommer garanterat kännas. Hur kommer Rudsjöns alla andra fågelarter påverkas?

Denna sjö som ligger topp tio i Gävleborg samt är utnämnd som en av Sveriges bästa fågelskådarplatser. Kommer det vara möjligt att skrämma bort skarven i vår? Detta med risken att skrämma och störa alla andra mycket ovanliga och kända fågelarter i sjön?

Annons

Annons

Jag tror att enda hoppet för dom boende och motionärer kring sjön är att skarvarna förflyttar sig norrut på grund av födobrist efter vår kust.

Kommer någon agera? Stoppa skarvens framfart.

Janne O

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy