Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Så kan Gävle bli ännu bättre på organdonationer

Sverige är bra på transplantationer. När organ kan räddas från en avliden person vet vi precis hur vi ska omhänderta dem, och hur vi ska vårda de patienter som får sitt liv räddat.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Men själva donationerna? Där ligger Sverige under genomsnittet i Europa. I Spanien har man nära 50 donatorer per miljon invånare, medan Sverige inte ens har 20.

Många tror att det är donationsregistret det är fel på. Men det stämmer inte. Spanien och Sverige har samma system, det som kallas ”förmodat samtycke”. Om man inte har angett något annat, förutsätts alltså samtycke till organdonation. Anhöriga har visserligen rätt att uttolka den avlidnes vilja – men systemet är alltså redan ”donationspositivt”.

Annons

"Den nyaste statistiken för länet placerar Gävleborg högt. Förra året blev tio individer från länet organdonatorer."

Bild: TT

Detta överraskar många. Donationsprocessen omgärdas av myter och okunskap – en okunskap som tyvärr sträcker sig hela vägen in dit där allt avgörs, nämligen landets nittio intensivvårdskliniker.

Annons

Gävle tillhör Sjukvårdsregion Mellansverige. Den nyaste statistiken för länet placerar Gävleborg högt. Förra året blev tio individer från länet organdonatorer. Det kan låta lite, men inte när man vet att hela landet inte hade mer än 181 organdonatorer sammanlagt. Man behöver förstås se tendenser över tid, och titta närmare på varje sjukhus – men av den nationella statistiken att döma gör Gävle med omnejd ett ovanligt bra jobb med denna svåra fråga. Samtidigt är det uppenbart att det finns stor förbättringspotential.

Så vad göra? Tre saker:

• Se till att varje intensivvårdsavdelning har en donationsansvarig. En sådan saknas i dag på mer än hälften av alla kliniker i den här regionen.

• Se till att förbättra lagarna så att det blir tydligare hur den organbevarande behandlingen får gå till – ett sådant förslag presenterades bara härom veckan av regeringen, efter många års förseningar.

• Se över donationsmetoderna, så att inte bara personer döda i total hjärninfarkt, det vi kallar hjärndöd, kan donera. Med rätt förberedelser kan även personer som har dött av hjärtstopp ibland bli donatorer.

Det fantastiska med denna fråga är att den går att lösa utan miljardsatsningar, utan kampanjer. Om landets intensivvårdskliniker bestämde sig skulle de mycket snart kunna rädda fler organ.

Annons

Och det behövs. En människa i veckan dör i Sverige i väntan på organ som aldrig kommer. Det skulle inte behöva vara så – inte i Gävle, och ingen annanstans i Sverige heller.

Lisa Kirsebom

Vetenskapsjournalist, författare till den uppmärksammade reportageboken ”Ur döden liv”. Den är också en skildring av hennes mans väntan på en livräddande levertransplantation

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan