Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Nya medarbetare – ny sajt

Antalet prenumeranter på Gefle Dagblad växer. Därför har vi råd att satsa på journalistiken. I år har Gefle Dagblad nyanställt tre medarbetare; Joel Bäckström, Lisa Selander och så Gävleprofilen Anders Sundin, som börjar på måndag. Och inom kort lanserar vi en ny sajt.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Efter många år av neddragningar och besparingar lyckades vi förra året vända trenden – antalet prenumeranter på Gefle Dagblad ökade och ägarna Bonnier News Local vände ett stort underskott till vinst. Under året har utvecklingen hittills fortsatt i samma riktning – antalet som läser oss och betalar har fortsatt att öka. Det är digitalt vi växer kraftigt, både på sajt, app och i papperstidningens digitala spegelbild, E-tidningen. Efter att ha satsat mer på tidningen, och gjort om den, har vi dessutom minskat tappet på print.

Vid dramatiska händelser som översvämningarna i augusti och branden på Öster förra helgen betyder vi som lokal nyhetsförmedlare allra mest. Vi rapporterar direkt i live-tv, berättar om människorna det berör, granskar, informerar, ställer frågor till ansvariga. Vi kan se att efterfrågan på det vi gör är stor. Vi satsar på det snabba och aktuella. Och vi satsar på journalistik om brott, trygghetsfrågor, bostäder och trafik. Vi satsar på att bevaka näringsliv med allt från Sandvik till lokala butiker. Vi har ökat bevakningen av konsumentfrågor och bevakar politik, skola och arbetsmarknad. Ja, samhället helt enkelt. Och så lyfter vi kulturen, utelivet med krogar och nöjen och sporten. Vi vill också vara ett torg för mängder av åsikter på insändarplats, i debatt och våra egna oberoende liberala ledare. Samtidigt vill vi ge perspektiv och fördjupande kunskap – om allt från den heta frågan om vindkraft till varför kommunen höll tyst om smittspridning på skolor.

Annons

Annons

För att klara uppdraget behöver vi kunniga journalister. På måndag utökar vi antalet allmänreportrar på redaktionen när den välkände reportern från lokala SVT, Anders Sundin, börjar på Gefle Dagblad. Det blir den tredje journalist vi ger fast anställning i år. Joel Bäckström har under året arbetat både som webbredaktör och webbreporter samt som kriminalreporter. Lisa Selander är webbredaktör och reporter, och har till exempel rattat vår sajt både översvämningsdagen den 18 augusti och i helgen under branden på Öster. Båda anställdes redan i januari, och i november kommer dessutom Patricia Ståhl, i dag på P4 Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Årets nyanställda på Gefle Dagblads redaktion: Anders Sundin, Lisa Selander och Joel Bäckström.

Bild: Markus Boberg

Vi står dessutom i startgroparna för en ny sajt. Just i dagarna byggs den, parallellt med den vi redan har. Håll utkik – snart lanseras den!

Syftet med den är att bättre kunna tillfredsställa ett av de återkommande önskemål jag fått av er läsare under de snart två år jag varit på Gefle Dagblad: att kunna erbjuda en bättre överblick även på sajten.

Fördelen med en papperstidning och dess digitala spegelbild E-tidningen, är ju den svåröverträffade översikten och helhetsynen – jämfört med en sajt. Ja, förutom korsord, serier, in- och utrikesnyheter och en del annat som bara återfinns i tidningen då.

Annons

Fördelen med sajt och app är att du ständigt har dem med dig i mobilen, nås av pushnotiser när något händer och därför ständigt är uppdaterad. Sajt och app övertrumfar givetvis papper i snabbhet. Du kan följa fotboll live, du kan i realtid se live-tv från översvämningar och bränder, följa en pågående händelseutveckling och enkelt få svar på varför det är ett stort polispådrag i närheten. Men det är tyvärr lätt hänt att intressanta nyheter, reportage och krönikor drunknar i det stora flödet av artiklar.

Annons

Med nya sajten är målet att göra det lättare att få överblick, kunna samla fler artiklar vid stora händelser på ett tydligare sätt, samt lyfta några olika avdelningar så att du hittar bättre. Men samtidigt givetvis slå värn om alla fördelar med snabbhet, direkthet och närhet.

Gd.se kommer också bli luftigare och mer stilren.

Så här skulle till exempel toppetaget på gd.se ha sett ut i måndags klockan 15.24 om nya sajten redan hade varit igång.

För drygt ett år sedan satsade vi mer på papperstidningen, nu är det sajtens tur att lyftas. Jag hoppas du kommer att uppskatta det.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan