Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ny migrationslagstiftning gör att Sverige tappar värdefull kunskap

Sverige har tidigare haft en stark attraktionskraft för utomeuropeiska forskarstudenter som kunnat få permanent uppehållstillstånd efter fyra års forskarstudier.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ylva Fältholm, rektor Högskolan i Gävle.

Bild: Arkivbild

Annons

Nu har migrationslagstiftningen stramats år så att det blir betydligt svårare för forskarstudenterna att få stanna.

Det gör det besvärligare för svenska lärosäten att rekrytera, dessutom sviker vi utomeuropeiska forskare som är här och nu riskerar att få lämna Sverige när de är klara med sin utbildning.

Högskolan i Gävle har traditionellt rekryterat många kompetenta forskare från hela världen. Många av dem bidrar idag till Sveriges starka position som forskarnation. Att Sverige ska vara ett av de främsta forsknings- och innovationsländerna är dessutom ett av forskningspropositionens uttalade mål.

Annons

För Högskolan i Gävle är de här forskarstudenternas insats ovärderlig inom alla våra fyra strategiska forskningsområden: Intelligent industri, Hållbar statsutveckling, Hälsofrämjande arbetsliv och Innovativt lärande.

Annons

I den nya migrationslagstiftningen som infördes i juni är tidsbegränsade uppehållstillstånd huvudregel och därmed är det mycket svårare att få permanent uppehållstillstånd. Bland annat krävs kunskaper i svenska språket och att man ska kunna försörja sig genom anställning eller näringsverksamhet för att ha rätt att stanna i Sverige.

Den nya lagen ska dessutom gälla alla oavsett tidigare tillämpning.

Tidigare lagstiftning gav utrymme för forskarstuderande att söka och få permanent uppehållstillstånd efter fyra års doktorandstudier. De nya restriktiva reglerna som trädde i kraft i juli gör att många utomeuropeiska studenter kommer dra sig för att söka sig till Sverige. Det här gör att vi tappar forskartalanger som Sverige är beroende av för att behålla positionen som stark forskningsnation. Lagändringen gör dessutom att Högskolans nuvarande forskarstudenter utsätts för en hög stress under den så viktiga slutfasen av den fyra år långa doktorandutbildningen. De har kommit till oss under förespeglingen att de skulle få möjlighet att stanna i Sverige efter sin forskarutbildning och har kunnat fokusera fullt ut på sina studier och att bli en del av det svenska samhället. Den här tryggheten rycks nu undan.

För Högskolan i Gävle som satsar mycket på att bygga starka forskningsmiljöer innebär detta att vi kommer att tappa konkurrenskraft då vi får svårare att rekrytera. Risken är också överhängande att vi mister forskarstuderande som redan påbörjat sin utbildning hos oss.

Annons

Vi måste ta vara på våra utomeuropeiska forskare som vi dessutom investerat miljoner i skattemedel i. Sverige har inte råd att försämra möjligheterna att rekrytera och behålla framstående forskartalanger.

Ylva Fältholm

rektor Högskolan i Gävle

 

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy