Annons

Annons

Debatt
Det är resultatet som är det viktiga

I artikeln “Så kan Gävleborg minska sitt miljöavtryck” den (8/10) lyfte Pär Larshans och Peter Dahlberg ett viktigt perspektiv i diskussionen om hur vi ska skapa ett hållbart samhälle. Sätt policy som stoppar offentlig sektor från att välja lösningar som resulterar i att vi gräver upp mer råvara än nödvändigt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Joel Smedberg, VD för Brighteco som säljer ljus som tjänst.

Bild: Privat

Annons

Vi, som företagare, håller med om målet. Forskare och akademiker också. “90% reduktion i resursanvändning korrelerar med minskad försurning av sjöar och hav, utsläpp och förstörda biosfärer.” (Stahel).

Däremot tror vi inte att en policy, som specificerar att upphandlade produkter ska innehålla återvunnet material, är lösningen. De bolag som löser resursslöseri på andra vis till exempel återbruk, funktionsförsäljning eller reparation, riskerar då att utestängas.

I första hand handlar det om att optimera användning av produkter, minska onödig konsumtion och att förlänga deras livslängd. När det inte går tar man till återvinning.

Det är fantastiskt bra och viktigt  att ni lyfter frågan och pushar för förändring Pär och Peter! Vi föreslår dock att vi istället för en policy som beskriver hur lösningen ska se ut, ber myndigheter och kommuner att sätta ambitiösa mål och bedöma oss leverantörer utifrån hur vi lyckas leverera mot dessa. Kanske är tydliga budgetar för utsläpp av koldioxid, kilo ny råvara som används eller hur mycket vatten som används direkt eller indirekt, platsen att börja på?

Annons

Annons

Joel Smedberg

VD Brighteco

Johan Brändström

doktorand Cirkulär Ekonomi Högskolan i Gävle

Sigrid Petterssén

Region Gävleborg

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy