Annons

Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong: Gävle är amfetaminets Mecka – och allt har blivit mycket värre

Knarkhandelns följder är den hetaste frågan inför valet – det är gängkriminalitet och skjutningar. Och just här är amfetaminets Mecka. Därför startar vi artikelserien Knarkstad Gävle.

Krönika av Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad.

Annons

Gävle är värst i Europa, amfetaminets Mecka. Drogsamordnare och missbrukare har en samsyn om utvecklingen: det har blivit värre. På sju år har bruket av amfetamin ökat med 700 procent, vilket syns i avloppsvattnet. Även kokainet sprider sig allt mer i staden och säljs öppet vid krogar, på gator och torg.

Knarkhandelns följder är den hetaste frågan inför valet. Den ligger nämligen bakom både gängkriminalitet och de ökande problemen med skjutningar. Det i sin tur påverkar den växande otryggheten i samhället.

Därför startar Gefle Dagblad i dag artikelserien Knarkstad Gävle.

LÄS MER: Gävle har den högsta dygnskonsumtionen av amfetamin i Europa

Annons

Vi söker reda på fakta, pratar med poliserna i frontlinjen som ser allt från grovt våld till en 14-åring som tagit kokain. Precis som i övriga landet dras barn och unga allt oftare in i kriminaliteten genom att sälja och förvara knark. Vi pratar också med Susanne som berättar om varför hon har sålt droger och missbrukat sedan tonåren. Och vi kartlägger var handeln äger rum alldeles öppet i kommunen. Attityderna till droger har förändrats och allt fler har en mer liberal inställning. Den grova kriminaliteten hittar därför även sin näring i kokain- och cannabisköp av medborgare med helt vanliga jobb eller studier.

Annons

Gefle Dagblad vill ge fördjupad kunskap, perspektiv och utblickar.

I en artikel pratar vi med poliser som visserligen anser att deras arbete måste öka ytterligare, men samtidigt slår fast att det långtifrån räcker. Polisen är helt beroende av en omfattande samhällssatsning och engagerade människor på lokal nivå, uppger de. Politikerna slåss om att vara de som satsar mest på polisiära resurser. Debatten är inte lika högljudd om satsningar på positiva krafter som arbetar för barn och ungdomar i allt från Andersberg i Gävle till Vårby i Stockholm. Riket runt svarar poliser: ja, tack till mer resurser – men det räcker inte.

Gefle Dagblad vill ge fördjupad kunskap, perspektiv och utblickar.

LÄS MER: Hela artikelserien Knarkstad Gävle samlas här

Annons

Läget i Sverige har blivit värre, men det är trots allt inte här det skjuts allra mest. Omkring 65 000 människor dödas i världen varje år i konflikter kopplade till den organiserade brottsligheten. Och det får en del lite oväntade effekter även lokalt. Gävlebon Heber Sarria har ett kafferosteri i Sätra och en kaffeplantage i Colombia. På grund av kokainproduktionen har han svårt att rekrytera arbetskraft till sin plantage, i Colombia är det nämligen allt för lukrativt att istället arbeta med knark.

Kan utvecklingen brytas? Hur?

Vi har inte alla svar, frågan är om någon har det. Vårt mål är att leverera nyheter – men också en fördjupad kunskap om hela kedjan; om drivkrafter och behov, om köpare, missbrukare, säljare och marknaden från Colombia till Gävle. Därför startar vi artikelserien Knarkstad Gävle.

Annons

Annons

Till toppen av sidan