Därutöver ska patientsäkerheten vid sjukvårdande insatser säkras. Reformerna kommer att bygga på de förslag som lämnades i betänkandet ”Stärkt rätt till personlig assistans – Ökad rättssäkerhet för barn, fler grundläggande behov och tryggare sjukvårdande insatser”.
Vi välkomnar regeringens ambitioner om att stärka den personliga assistansen och öka insatsens kvalitet. Trovärdigheten minskar dock när politikerna inte vill räkna upp schablonersättningen tillräckligt mycket för att täcka de löneökningar som assistenterna har rätt till.
Annons

Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR - Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet.
Bild: Privat
Det krävs årliga uppräkningar med minst den procentsats som motsvarar de kollektivavtalade löneökningarna för att de personliga assistenterna ska få en sund löneutveckling. En rimlig lön är i sin tur en förutsättning för att bibehålla kompetent personal och för att insatsen ska bli hållbar och effektiv.
Annons
När schablonen inte ens täcker löneökningarna blir det än mindre utrymme till övriga assistansomkostnader och till utbildning av personal. Det kan handla om utbildning i exempelvis hantering av hjälpmedel, lyftteknik, lagstiftningen (LSS), hjärt- och lungräddning eller brandutbildning. Även introduktion med lön när en assistent är nyanställd är viktigt. Poängen med personlig assistans är ju att den är just personlig. Tre personer som behöver assistans med exempelvis av/påklädning kommer så gott som garanterat att vilja ha hjälpen på olika sätt. Att det då finns pengar avsatta för att kunna skolas in i yrkesrollen är lika viktigt varje gång, för även om en person har arbetat som personlig assistent tidigare så kommer det mesta ändå vara annorlunda om assistenten börjar arbeta hos någon annan.
Utbildning behövs även för den som har assistansen; om vilka krav som kan ställas på assistansbolag, assistenter och på den assistansberättigade själv, om lagar och förordningar, rekrytering, schemaläggning, arbetsmiljö, ledarskap, pedagogik och annat.
Annons
En personlig assistent ska kunna trivas och utvecklas i jobbet precis som alla andra. Nu är det dags att riksdagen agerar och att schablonbeloppet räknas upp årligen, så att det som lägst motsvarar de löneökningar som ges i kollektivavtalen.
Åsa Strahlemo
förbundsordförande, DHR - Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet