Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
"Alla vi som inte är fast i sjukligt missbruk kan ju låta bli att knarka också"

"Jag brukar säga att hålla på med narkotika är inte ett sätt att leva. Det är ett sätt att dö."

Citatet är från vår artikelserie Knarkstad Gävle.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Områdespolis Markus Danielsson uttalar sig inte om dödligheten bland missbrukarna, utan bland de kriminella.

Natten till torsdag sköts en gängkriminell man ihjäl nära en skola på Söder. När barnen strömmade till skolan passerade de en mordplats där kroppen fortfarande låg kvar inne i ett tält på gatan. En plats där närstående till mannen stod, och några av dem grät.

Vi känner än så länge inte till motivet bakom dådet. Men den mördade har, enligt polisuppgifter, tillhört toppskiktet i ett av de gäng som ägnar sig åt knarkhandel här i staden. Han har tillhört dem som ser till att det finns till exempel kokain, eller andra droger, att få tag på för alla missbrukare men också för i övrigt skötsamma medborgare som mest tycker att det är festligt, eller lugnande. Den sistnämnda kategorin knarkande växer, säger polisen i vår artikelserie Knarkstad Gävle, som känns kusligt aktuell efter mordet.

Annons

Annons

Knarkhandelns följder påverkar oss alla. Det får konsekvenser för eleverna på väg till Vallbacksskolan, för barn och vuxna som lever i områden där de kriminella dominerar allt större ytor, för journalister som rycker ut till mordplatsen, för poliser – och ja, till och med för kaffeodlaren från Sätra. För knarkhandelns följder är just gängkriminalitet, skjutningar, mord och på grund av allt detta: otrygghet.

Allt fler röster höjs för att legalisera åtminstone visst knark, nämligen cannabis. Det brukar heta att det är för att stoppa kriminaliteten. Men i Gävle, där bruket av amfetamin är högst i Europa och där kokainet blir allt vanligare, skulle inte det hjälpa – om det nu någonsin gör det.

En studie i World Psychiatry från 2020 sammanfattar i korthet legalisering av cannabis med att konsumtionen av drogen ökar, alkoholkonsumtionen inte sjunker och i till exempel Kanada har den illegala marknaden fortfarande grepp om 40 procent av försäljningen. En tidigare, ofta citerad, positiv effekt på narkotikarelaterad dödlighet i Portugal är dessutom numera bortblåst, enligt studien. Samtidigt ökar övrig droghandel. I ett reportage i Sveriges radio berättar Deanne Reuter, specialagent vid den federala narkotikapolisen DEA i USA, att den svarta marknaden vuxit i Colorado efter legaliseringen av marijuana 2014. Slussarna har dessutom öppnats för ännu mer svårkontrollerad organiserad brottslighet och ännu mer tunga droger.

Annons

Annons

Så hur ska vi få bukt med problemet? Fler poliser och ökad övervakning kan ju få den positiva effekten att fler kriminella faktiskt åker fast. Men stoppar det handeln? Rekryteringen av nya brottslingar fortsätter. Det behövs ytterligare insatser av samhället, enligt poliser vi talat med. Och det finns eldsjälar, till exempel Kismah Kamara, som gör stor skillnad för många enskilda barn och familjer, och det finns massor av föräldrar som engagerar sig. Men visst behövs det mer och fler.

Och sen kan ju alla vi som inte är fast i sjukligt missbruk låta bli att knarka också, sluta göda de kriminella. Minskar marknaden är det alltid något.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy