Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Det blir omöjligt att bedriva en skola med hög kvalitet

Jag har nu arbetat på Älvboda Friskola på bruket i Skutskär i 22 år. Under dessa år har debatten om friskolornas vara eller icke vara böljat fram och tillbaka. Friskolorna framställs som penninghungriga vargar som gör allt för att suga ut alla resurser ur skolan. Debatt är bra men den behöver hyfsas och hålla sig till fakta. De flesta friskolor är, liksom Älvboda Friskola, små skolor med en till två enheter.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johan Sennerfeldt, rektor vid Älvboda Friskola i Skutskär.

Bild: Arkivbild

Annons

När Älvboda Friskola slog upp portarna hösten 2000 drabbades varje elevs skolpeng av ett så kallat skolpliktsavdrag, dvs kommunen behöll 14 procent av elevens skolpeng när eleven valde en friskola. Avdraget motiverades med att kommunen måste vara beredd att ta emot inflyttande elever.

Senare kom ett förslag att skolpliktsavdraget skulle stå i relation till hur många av kommunens elever som valde oss – ju fler elever desto högre avdrag. Så om alla kommunens elever valde Älvboda skulle vi inte få någon skolpeng alls. Förslaget drogs tillbaka men de 14 procenten bestod.

Annons

Annons

Att bedriva en skolverksamhet med en så förminskad skolpeng var ingen dans på rosor. Många av eleverna som sökte till oss hade stora behov av särskilt stöd och krävde då extra resurser. 2010 ändrades skollagen och då slopades skolpliktsavdraget.

När nu utbildningsminister Anna Ekström går ut i debatten och säger att hon vill införa ett 8,5 procent avdrag på varje friskoleelevs skolpeng är det som att kasta oss tillbaka till tiden före 2010.

Om detta avdrag skulle bli verklighet kommer många av landets friskolor att få stänga sin verksamhet. Det kommer att vara näst intill omöjligt att då bedriva en skola med hög kvalitet. En friskola som inte håller hög kvalitet och inte satsar på elevernas utbildning kommer till slut inte att få några elever. Det är med andra ord en självsanerande verksamhet.

FRI som i friskola är nyckeln – den ger elever och föräldrar möjlighet att fritt välja skola oavsett var de bor. Många elever i landet som har särskilda behov av extra stöd och hjälp väljer en friskola. Många har fått misslyckas i den kommunala skolan och då är friskolan det sista halmstrået, det sista hoppet för att få en dräglig skolgång.

Simon, som tog sin grundskoleexamen på Älvboda för 15 år sedan, snidade en vandringskäpp som han gav till oss när han slutade. Käppen, som hänger i vårt personalrum, bär texten ”Tack för att ni räddade mitt liv.” En friskola kan göra skillnad, det gjorde det för Simon.

Johan Sennerfeldt

Rektor vid Älvboda Friskola i Skutskär

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy