Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

Rederietskådis spelar kvinnlig socialistpionjär på Fängelsemuseet

Fängelse- och Järnvägsmuseet i Gävle tjänade under måndagen som inspelningsplatser för den kända regissören Maj Wechselmanns kommande dramadokumentär om den socialistiska agitatorn Kata Dalström, som hon tycker hamnar i skymundan av de manliga pionjärerna inom arbetarrörelsen. Huvudrollen görs av en Rederiet-skådis.

Text

Maj Wechselmann regisserar Anna Maria Käll som spelar Kata Dalström. Hon gjorde audition för rollen för bara två veckor sedan. 110 andra ville också bli Dalström, säger Wechselmann.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Kata Dalström gick med i det socialdemokratiska partiet i 1894, året hon skulle fylla 36. Sedan kom hon att bli en av de viktigaste agitatorerna för partiet ända från 1900-talets start, då hon även satt med i partiledningen i fem år. Hon avled 1923 och hade då även varit med om att byta till och grunda Sveriges kommunistiska parti 1921. Hon har hamnat i skuggan av andra av arbetarrörelsens banbrytare så som August Palm och Hjalmar Branting, menar regissören Maj Wechselmann, 79, som tidningen träffar under en lunchpaus till inspelningen av dramadokumentären om Dalströms liv. Den är tänkt för SVT i första hand, men hon har inte kommit så långt, då filmen också har en kontroversiell sida.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på gd.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan