Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Havsbaserad vindkraft behövs för klimatet och näringslivet

Det råder en dyster och uppgiven stämning i klimatdebatten, såhär efter att världsledarna åkt hem från klimattoppmötet i Skottland. Och nog finns det skäl till oro – det verkar allt mer osannolikt att vi kommer att kunna nå de globala mål som satts upp. Men det finns också källor till hopp. Hit får de två vindkraftsparker som planeras utanför vår kust räknas.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig (C), kommunalråd i Gävle.

Bild: Arkivbild

Annons

Den svenska klimatstrategin kan sammanfattas i ett enda ord: elektrifiering. Industrin och transportsektorn, där de stora utsläppen finns, måste ställa om från fossila bränslen till grön el. För att det ska kunna lyckas behöver vi stora mängder ny elproduktion, snabbt. Vi behöver fördubbla mängden el vi producerar i Sverige.

Det är en enorm utmaning, och vi kommer behöva alla till buds stående medel för att lyckas. Röster höjs ofta för att vi borde satsa på andra lösningar än den nu planerade vindkraften, som kärnkraft eller vindkraft längre ut i havet. På lång sikt kan vi komma att behöva dessa lösningar också och mer därtill, men på kort sikt har de inte potential att leverera fort nog eller till konkurrenskraftigt pris.

Annons

Annons

Konkurrensen om elen kommer att bli allt hårdare framöver. Därmed blir tillgången till billig lokalproducerad el en allt viktigare konkurrensfaktor för näringslivet. Säger vi inte ja till den nya elproduktionen kommer vi bli tvungna att tacka nej till nya företagsetableringar i Gävle – jobb och industrier får helt enkelt flytta någon annanstans.

Visst har vindkraften effekter på sin omgivning, som all elproduktion och infrastruktur. Men i debatten målas det ofta upp skräckscenarion som saknar koppling till verkligheten – som att fiske och turism skulle drabbas, eller att bullernivåerna skulle bli hälsofarliga. Rena lögner om allt från mikroplaster till avisning med glykol sprids såväl på sociala medier som i talarstolen på kommunfullmäktige. Det är sorgligt.

Ska vi ta ansvar för klimatet, jobben och industrin måste vi våga säga ja till de lösningar som finns. Vi kan inte låta oss skrämmas till passivitet av populistiska myter eller gå och hoppas på att någon annan ska lösa problemen åt oss. Det är dags att göra något för klimatet, här och nu. Därför röstar Centerpartiet ja till havsbaserad vindkraft.

Erik Holmestig (C)

Kommunalråd i Gävle

Anders Ekman (C)

Styrelseordförande Gävle Energi AB

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy