Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att visa att frågan om mäns våld mot kvinnor är prioriterad

Den 25 november är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Kvinnojouren Blåklockan påminner om att våldet är mycket mer än det dödliga våld som ger stora rubriker – och konstaterar att det är hög tid att ta frågan om mäns våld mot kvinnor på allvar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lisa Pehrsdotter, ordförande Kvinnojouren Blåklockan i Gävle.

Bild: Arkivbild

Annons

I dag tänder Kvinnojouren Blåklockan 285 ljus framför Gudinnan vid Rådhustorget i Gävle. Varje ljus symboliserar en kvinna eller tjej som under året tagit kontakt med oss, kvinnojouren eller tjejjouren Vulcana. Varje ljus representerar en kvinna eller tjej som på något sätt varit utsatt för våld eller kränkningar. Varje ljus är en brinnande påminnelse om att mäns våld mot kvinnor, killars våld mot tjejer, förekommer i en fruktansvärt stor omfattning.

För 285 ljus är väldigt många ljus.

I dag är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och på kvällstidningarnas sajter blandas rubriker om julmust och bacontester med texter om den unga kvinna utanför Stockholm som höggs ihjäl av sin sambo för att hon ville göra slut och hur man nu efter flera månader hittat en annan kvinnas döda kropp i södra Sverige, också hon hade försökt att lämna sin sambo.

Annons

Annons

Våldet är här och nu.

Det brukar bli stora rubriker när kvinnor mördas av närstående män numera. Så sent som i mars i år skrevs och pratades det väldigt mycket om det dödliga våldet mot kvinnor, när fem kvinnor inom loppet av bara några veckor mördats av sin partner eller före detta partner. Partiledarsamtal hölls och ett 40-punktsprogram för att avskaffa mäns våld mot kvinnor lanserades av regeringen i slutet av våren.

Kvinnomorden sätter frågan i ett slags blixtbelysning. Men vi måste också förstå att våldet är mer än morden, hur fruktansvärda de än är. Våldet pågår här och nu. De 285 ljusen som kvinnojouren Blåklockan tänder berättar om just det.

De berättar om tjejer och kvinnor som kontrolleras och kränks. Som tvingas ta lån och sedan inte får tillgång till en enda krona. Som hotas med att få bilder utlagda på nätet. Som inte får äta när de vill. Som kallas för hora och värdelösa jävla fitta. Ljusen berättar om kvinnor som suttit i bilar som en man vansinneskört, som blivit tvingade till sex, som dragits i hår, slagits med tillhyggen, förnedrats. De berättar om hur kvinnor och tjejer fått sitt livsutrymme krympt och sin självkänsla tillintetgjord.

Vanliga kvinnor, vanliga tjejer. Och vanliga, våldsamma, män. Vi vill inte hålla på och tända alla de här ljusen år ut och år in. Men vi måste.

För kvinnor och tjejer utsätts för våld, och det blir till och med vanligare, i motsats till övrig misshandel som faktiskt minskar i samhället. Och trots att frågan om mäns våld mot kvinnor nu har fått en 40 punkter lång åtgärdslista.

Annons

Det är dags att samhället börjar leverera på de här punkterna nu. Det ligger ett antal lagförslag som handlar om straffskärpningar och fotbojor, bland annat, och det är bra. Det satsas också på mer stöd till kvinnojourerna och på kartläggningar och kunskapsinhämtning.

Annons

Men det är viktigt att nu också visa att frågan om mäns våld mot kvinnor är prioriterad genom att lägga rejält med resurser, i såväl reda pengar som utbildningsinsatser och liknande, till framförallt socialtjänsten som behöver ha både mer kunskap, tid och pengar för att faktiskt kunna stötta våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn.

Och det är viktigt att vi som samhälle, du och jag, säger att det räcker nu. Att vi vågar se hur skeva värderingar och giftiga maskulinitetsnormer skadar, och ibland till och med dödar, kvinnor. Och att vi gör något åt det, innan det är försent.

Att tända 285 ljus är förstås en symbolhandling som i sig kanske inte leder till någon förändring.

Men kom och titta på alla ljus. Försök ta in vad de faktiskt betyder. Och inse att vi tillsammans måste göra något åt detta nu.

Lisa Pehrsdotter

Ordförande Kvinnojouren Blåklockan i Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy