Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
I en pandemi är rättigheter och skyldigheter lika viktiga

I Elin Larssons krönika 28/11 skriver hon att "Vaccinpassen är en olycklig företeelse" och förklarar varför, men frågar sig samtidigt vad meningen/nyttan med dom är. 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Jag ska ta tredje sprutan snart och tycker vaccinpass är jättebra. Jag ser fram emot att få gå på konsert nästa år."

Bild: TT

Annons

I krönikan läser jag om att vaccinpass föreslås gälla vid gudstjänster. Att religionsfriheten är särskilt skyddad i grundlagen, visste inte jag. Om jag då utgår från mig själv, som följt alla restriktioner och gjort allt för att skydda mig själv och andra under hela pandemin, kan jag faktiskt tycka att jag har vissa rättigheter, att äntligen få leva lite. Dom som däremot inte vill vaccinera sig på grund av sin religion har ju en rättighet att avstå från vaccin, men ska man ändå ha samma rättigheter som oss andra? Var tog skyldigheterna vägen?

Annons

Annons

Jag har bekanta som inte vill vaccinera sig just på grund av religiösa skäl, men som ändå besöker större evenemang och ser ut som frågetecken när vaccinationspass kommer på tal. Vi bör prata mycket om vilka skyldigheter vi har som medborgare, men utan att inskränka på våra lagliga rättigheter. Ännu viktigare är att framhålla att om man absolut ska åberopa sina lagliga rättigheter ska det alltid ske med information om konsekvenserna av det. Jag har väl också en laglig rättighet att vara trygg i samhället jag lever i.

Jag tycker att man gott kan lägga religionen åt sidan och vaccinera sig, om det är det enda hindret. Jag har rätt att tycka det, eller hur. Då kan ju alla som vill delta i en gudstjänst också känna sig tryggare. Jag ska ta tredje sprutan snart och tycker vaccinpass är jättebra. Jag ser fram emot att få gå på konsert nästa år. Äntligen! I en pandemi är rättigheter och skyldigheter lika viktiga, men även att följder och konsekvenser är ett personligt ansvar. Det får vi aldrig glömma bort.

Man kan vända lite på det och säga att vi har rättigheten att ta hänsyn, ansvar och skydda varandra och skyldigheten att hålla oss friska och leva i trygghet.       

Ja till vaccinpasset

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy