Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
När kommer alla under 65 år att få sin tredje dos?

Ännu en gång påvisar våra myndigheter på en exceptionell senfärdighet, och återigen gör man det med människors liv och hälsa som insats.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Själv har jag passerat sexmånadersgränsen sedan den andra dosen och kan väl i bästa fall räkna med en tredje dos framåt våren."

Bild: TT

Annons

Världen fasas över ytterligare en mutation som nu gör sitt inträde i Europa och snart också i Sverige. I inledningen av denna pandemi gick myndigheterna bort sig ordentligt och riskerar att göra det igen.

I början av pandemin var budskapet tydligt, ”vård- och omsorgspersonal behövde inte använda skyddskläder och användningen av ansiktsmask var totalt verkningslöst”. Vad hände, jo tusentals äldre och sköra, och även yngre, fick sätta livet till för denna senfärdighet och de utvärderingar som hittills har gjorts understryker detta faktum med stor tydlighet. Nu har vi ett vaccin och man behöver inte vara Nobelpristagare i medicin för att förstå att en annalkande vinter innebär risk för en kraftigt ökad smittspridning.

Annons

Annons

Hade våra myndigheter haft viljan och förmågan så hade man kunnat stärka skyddet med en tredje vaccindos innan vintern. Vad gör man, jo börjar att skylla på varandra. Regionen och SKR (Sveriges kommuner och regioner) hänvisar till att Folkhälsomyndigheten har varit sena och otydlig gällande tidplanen för när en tredje dos ska ges och att det är ”resursbrist” gällande lokaler, personal med mera. Folkhälsomyndigheten å sin sida hävdar med bestämdhet att det inte finns någon som helst oklarhet kring detta och regeringen har tillskjutit medel. Nu är vi snart inne i december månad och regionen kommunicerar att man har vaccinerat 35 procent av den första prioriterade gruppen. Med andra ord så är det 65 procent, av denna grupp, som inte har fått en tredje dos.

Jag ställer mig ödmjukt frågan, när kommer det breda massan, alla under 65 år, att få sin tredje dos? Själv har jag passerat sexmånadersgränsen sedan den andra dosen och kan väl i bästa fall räkna med en tredje dos framåt våren. Jag ställer mig också frågan vad regionen har gjort för att mobilisera all den extrapersonal som vaccinerade i våras och när har regionen säkrat lokaler för vaccination. Hur många ytterligare ska behöva avlida denna vinter än de 565 som redan har avlidit i denna region. Jag säger bara det skärp er och vänd blicken österut, över Östersjön, och lär er av vårt broderland, som även denna gång, agerar proaktivt, handfast och konkret.

Upprörd Gävlebo

Annons

Annons

Till toppen av sidan