Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Jungfrukusten blir Betongkusten

Gävle måste utnyttja sitt veto och stoppa den kustnära vindkrafts etableringen. Om Jörgen Edsvik & co tillåter detta vansinne, att bygga 600 snurror på 300 meters höjd vid Utposten 2 och Sotgrundet innebär detta att grundbottnar som är viktiga för reproduktionen av sik och strömming förstörs.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rönnskär med sin gamla Lotsstation. Söderhamns skärgård.

Bild: Privat

Annons

En stor del av dessa havsbaserade vindparker måste minst vara 5-7 mil ute till havs. Jungfrukusten har stora turistiska värden med orörd natur, välfungerande passagerartrafik bland annat från Stenö med ett nätverk av vandrarhem (Rönnskär) och stugor (Enskär, Storjungfrun, Klacksöarna). Jag som turist skulle aldrig välja att återkomma till till exempel Rönnskär med oljudet, lysen samt skymd sikt från 300 "Eiffeltorn" i närheten. För att vindkraft ska fungera utifrån turist och naturmässiga värden måste lokala intressen beaktas. Vindkraften är väderberoende samt har växellådor som ofta går sönder. Redan nu innan vintern har gjort sitt intåg har elpriset gått upp med 180 procent?!

Annons

Annons

Detta beror på att Sverige monterat ner fullt fungerande kärnkraftverk i förtid, Barsebäck i synnerhet samt Ringhals. Det blåser också alldeles för lite. Södra Sverige har elbrist. Jörgen Edsviks förespråkare har inte hållbara skäl till denna vindparks etablering i känslig miljö. Man struntar helt i alla lokala intressen  och har inte socialt hållbara skäl till sitt beslut. Låt kusten mellan Hudiksvall och Gävle vara...just det jungfrulig. En etablering kommer sätta djupa sår i alla naturvänners själar. Sår som inte kommer att läka.

Thomas Möller, för en fri horisont

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy