Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Vindkraften underpresterade som vanligt

Den 26/11 var det bland årets första kalla dagar. Det var minus åtta grader ute och nästan vindstilla, det blåste två m/s vid Eggegrunds fyr. Bara för kul så gick jag in på Statnets hemsida kontrollrummet och gjorde en snabb koll.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"I landet i dag stod vindkraften för knappt fyra procent av den totala elproduktionen."

Bild: TT

Annons

När det verkligen behövs så underpresterar vindkraften som vanligt! Det måste ju vindkraftlobbyn med Holmestig och Metz i spetsen begripa också, men antagligen tror de att vi som bor i Gävleborg är dumma och lätta att lura.

Det är nu vi skulle dra igång Sveavinds vätgasfabrik och tillverka el med gasturbiner för att täcka det tomrum som kommer att uppstå när vi stänger fossilfri kärnkraft? Dit har vi en lång väg kvar och den elen kommer dessutom att bli hutlöst dyr. Först ska el produceras med vind, sen ska grön vätgas tillverkas med 30 procent förluster vid tillverkningen, sen ska den lagras. För att sedan omvandlas till el igen i bränsleceller eller gasturbiner med 30 procent förluster igen, tillverkningskostnader och alla investeringar som ska betalas läggs sedan uppe på denna 50 procent högre initiala kostnad per Kwh.

Annons

Annons

De som tjänar på vindkraftsutbyggnaden här är aktieägarna i WPD och Sveavind, förlorarna är vi som bor här med höjda elpriser, mer skitig el från Polen när det inte blåser och en förstörd närmiljö.

PS I landet i dag stod vindkraften för knappt fyra procent av den totala elproduktionen. På årsbasis levererar de 16 procent men aldrig då den behövs som bäst. DS.

Lars A

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy