Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Satsa på mindre riskabla uthålliga energiformer

I denna tid då elpriset i landet är rekordhögt och eldistributionen är undermålig på grund av brister i infrastrukturen finns det flera debattörer som lyfter fram kärnkraften som räddningen både för klimatet och energiförsörjningen. I det sammanhanget är det viktigt att lyfta fram riskerna med kärnkraften.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det finns all anledning att i stället för kärnkraft i framtiden satsa på andra mindre riskabla uthålliga energiformer som vindkraft och solceller."

Bild: TT

Annons

Det har skett tre större kärnkraftsolyckor i världen: en i Harrisburg (USA) 1979, en i Tjernobyl (nuvarande Ukraina) 1986 och en i Fukushima (Japan) 2011.

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning och tsunami som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima, Japan. Jordbävningen var av en av de högsta magnituderna som någonsin har observerats. I Fukoshima uppstod tre okontrollerade härdsmältor som måste kylas ned med tiotusentals liter vatten per dygn. Vattnet blev kontaminerat med Strontium som är starkt cancerogent och har en halveringstid på 37 år. Det använda kylvattnet har man hittills kunnat samla upp i cisterner, men 2022 blir det fysiskt omöjligt. Därför vill man nu få tillstånd att pumpa ut det rakt ut i Stilla havet. Redan under första tiden efter katastrofen i Fukoshima och innan man började samla upp kylvattnet märktes en ökad radioaktivitet på andra sidan av Stilla havet i USA.

Annons

Annons

Det är viktigt att lyfta fram riskerna med kärnkraft när man diskuterar framtidens energisatsning. Förutom olycksfallsrisken med reaktorerna finns ju dessutom avfallsproblematiken. Ännu finns det inget land som har en säker slutlösning på förvaring i 100 000 år av det radioaktiva avfallet.

Det finns all anledning att i stället för kärnkraft i framtiden satsa på andra mindre riskabla uthålliga energiformer som vindkraft och solceller.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy