Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Bevara centrala grönområden genom att bygga på höjden

Det klagas ofta på insändarsidan när något ska byggas i Gävle. Att det på många håll byggs fult numera håller nog de flesta med om. Men då inget får sticka upp och synas i Gävle klagas det så fort något ska byggas med mer än fem våningar, medan det finns gott om betydligt högre nybyggen i många svenska städer av Gävles storlek och mindre.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Att bygga på höjden ger fler bostäder i stadskärnan och central mark utnyttjas bättre." Höghuset på Muréngatan.

Bild: Arkivbild

Annons

I Skellefteå är man stolt över sitt pampiga kulturhuskomplex Sara på hela 20 våningar, som sticker ut och redan är riksbekant, vilket kan jämföras med Gävles låga kulturhus Agnes. Genom markkrävande låghusbebyggelse tar man verkligen död på många grönytor i staden. Om Northvolts andra batterifabrik skulle hamna i Gävle med flera tusen anställda, räcker det inte med byggande av låga stadsradhus, som blivit något av Gävles epitet. Att bygga på höjden ger fler bostäder i stadskärnan och central mark utnyttjas bättre, så att man slipper nagga parker och grönområden i kanten för bostadsbyggande.

Annons

Annons

En förtätad stadskärna minskar avstånden och biltrafiken. Men staden får mera liv och "puls" med fler boende i city. Gävles expansion gynnar även den omgivande landsbygden, dit småstadsförespråkarna kan söka sig på pendelavstånd till en stad som kan fungera som en "motor" för hela regionens blomstring och existens. De som är emot byggandet och expansionen av Gävle som centralort, har nog bidragit till att Gävle halkat efter i befolkningsligan och blivit ”omkörda” av ett tiotal mer expansiva regionhuvudstäder.

AE

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy