Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Speciesismen – förtrycket vi är blinda för

Bara för att något är lagligt så betyder inte det automatiskt att det är rätt.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hundar är ett exempel på en djurart som respekteras och ofta ses som en familjemedlem i Sverige.

Bild: Privat

Annons

För 160 år sedan sågs du fortfarande som helt absurd om du kämpade för att det mänskliga slaveriet skulle få ett slut i USA. Det var även stor risk att du blev fängslad eller dödad. För lite mer än 100 år sedan skrattade man i Sverige åt dig om du ansåg att kvinnor skulle ha rätt att rösta. För 80 år sedan fick du ett skott i huvudet om du bodde i Tyskland och försökte rädda människor från nazisterna. För 60 år sedan kunde du förvänta dig ett stort motstånd om du ansåg att afroamerikaner skulle ha samma rättigheter som vita. Och för bara 40 år sedan blev du kallad för pervers i Sverige om du stod upp för homosexuellas rättigheter.

Annons

Annons

I dag kan det vara svårt att förstå hur den stora massan kunde vara så blinda, och hur lagen kunde vara så fel. Men faktum är, att den normalisering som existerar av olika förtryck gör de allra flesta av oss blinda för det. Det finns ett förtryck, som ännu har långt kvar innan det är ett svart minne i våra historie-böcker. Ett förtryck som är så stort, att de allra flesta människor omedvetet deltar i det varje dag av sina liv; Speciesismen, det vill säga förtrycket av andra arter. Samhällets normalisering av det artförtryck som råder är kulturell; och beroende på i vilket land du föds lär du dig att respektera vissa arter och förtrycka andra.

En person som föds här i Sverige skulle oftast aldrig kunna tänka sig att äta hund eller katt men äter gladeligen andra djur utan att fundera närmare på saken. Människor lever i denna aspekt med en dubbelmoral som är gränslös och för att klara av den kognitiva dissonans som detta beteende medför skapar individen en rad olika försvarsmekanismer. De människor som kämpar för djurens rättigheter hånas och målas ut som sentimentala och extrema. Trots det är kampen för djurens frigörelse den snabbast växande nutida fredsrörelsen vi ser i världen. Årligen hålls djurrättsmarscher världen över och i staden Tel Aviv, Israel, slogs rekord 2017, då hela 25000 djurrättsaktivister marscherade tillsammans för djurens frigörelse.

Annons

Vi vet i dag att djuren som vi delar den här planeten med är medvetna, och att de har en förmåga att känna smärta och lidande precis som vi människor.

Fred börjar på vår egen tallrik – om vi vill det. Eller när vi väljer bort cirkusar som använder sig av djur, djurparker, päls, skinn och djurtestade produkter.

Ronja Green

Djurrättsaktivist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy