Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Moderat energipolitik – statssocialismens återkomst

Moderata företrädare på olika nivåer (även en del andra) fortsätter i olika tappning odla myten att fungerande kärnkraft stängts genom politiska beslut. En lögn blir inte sann därför att den ofta upprepas. Vattenfall fattade 2015 på marknadsmässiga grunder beslut om att stänga Ringhals 1 och 2.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Politiker som slipper ta ansvar för genomförandet kan kosta på sig sådana förslag."

Bild: TT

Annons

Året efter, 2016, deltog moderaterna i en bred energipolitisk uppgörelse, där även kärnkraften ingick. Inte ett ord sades då om att Vattenfall fattat fel beslut. I uppgörelsen ingick att öppna upp för att ersätta befintlig kärnkraft med, just det, kärnkraft. Något intresse från kommersiella aktörer har trots det inte visat sig.

I januari 2020 hände något uppseendeväckande. Då ansåg M, Kd, SD och L att riksdagen borde underkänna Vattenfalls fem år gamla bedömning, inklusive sin egen energiöverenskommelse (L undantaget), att det inte var lönsamt att göra de investeringar, som krävdes för att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Likna det vid statssocialism med detaljstyrning. Eller som tidigare chefen för Ringhals 2, Lars Björnkvist, uttryckte det: ”De politiker som nu poppat upp är fem år för sena.” I Sovjet togs i alla fall femårsplanerna i förväg.

Politiker som slipper ta ansvar för genomförandet kan kosta på sig sådana förslag. Inklusive lögnen att Ringhals 1 och 2 stängdes genom politiska beslut.

Bo Jonsson

S-medlem Sandviken

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy