Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Höghus förstör staden och hälsan

Låt oss ta lite fakta; höghus får precis motsatt negativa betydelse från signaturen AE:s insändare. Vad gäller tillväxt; vad i hela friden har höga hus med detta att göra?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Höga hus skuggar och bidrar till livlösa gator."

Bild: Arkivbild

Annons

Sverige ligger i norr, stora delar av året är det mörkt. Höga hus skuggar och bidrar till livlösa gator. Att man skapar mer plats åt människor med höghus är och kommer alltid förbli en myt.

Klassisk kvartersbebyggelse som Barcelona har högre befolkningstäthet än Hong Kong. Dit människor vill vara och trivs, där skapas god ekonomisk aktivitet. Kvarterstaden i Stockholms innerstad är ett gott exempel. En bostad i ett vackert kvartershus har det absolut högsta kvm-priset. Sådana klassiska kvarterhus byggs nu på nytt i svenska städer. Se Upplands Väsby, Lidingö, Växjö, Göteborg. Partier både från höger och vänster ser att människor vill och föredrar att bo i klassiska hus i mänsklig skala! Vem vill vistas bland vinddragna höghus där kastvindar skapas ”the skyscraper wind effect” Läs forskning av institutet Create Streets. Sociala problem, kriminalitet och inte minst ökad depression är en konsekvens av höghusbebyggelse.

Annons

Annons

Det finns inga anledningar whatsoever att smälla upp dessa höga punkthus. Vart finns empirin stadsbyggare? Hus och städer måste byggas med kunskap, inte med tyckanden. En stor majoritet av invånarna vill inte ha höghus, det kan jag lova. Gör en undersökning, presentera ett alternativt förslag i klassisk kvartersbebyggelse för kvarteret i Gefle Dagblads gamla tidningshus så får ni se.

Kvartersstaden är framtiden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy