Annons

Annons

Annons

Brynäs

Här får de hemlösa mat i juletid: "Det är tuffa tider vi har framför oss"

Varje dag kommer runt 50 hemlösa till Ria för att få mat i magen, värme och sällskap. Så även under julafton när de traditionsenligt håller öppet. I år har dessutom flera företag skänkt mat till organisationen efter avbokade evenemang, exempelvis Brandskyddslaget.

Text: 

Lars Hellman från Brandskyddslaget och Susanne Andersson husmor på Ria. "Här kommer de få njuta av maten", säger Susanne Andersson.

Bild: Hanna Engman

Annons

Det var under förra veckan som företagets konferens plötsligt ställdes in som en följd av coronaläget. Men ett problem kvarstod för dem – vad skulle de göra med maten de beställt? De hade betalat för den och tyckte det kändes dumt att låta den gå till spillo. Istället beslutade de sig för att skänka maten till en organisation och när det till sist var dags att välja blev Ria det självklara valet.

– Det här är den bästa gåvan vi fått på länge, säger Rias husmor Susanne Andersson när Lars Hellman från Brandskyddslaget kommit för att lämna över maten.

– I och med att vi ändå betalat för maten så känns det bra att det kommer till nytta och inte förstörs, säger Lars Hellman.

LISTA: Har du ingenstans att fira jul – hit är du välkommen

Annons

Annons

Maten som kommer från Högbo bruks fyrarättersmeny är tänkt att mätta alla dem som kommer till Ria för att äta lunch någon dag under julveckan.

– Det är hela konceptet med måltidsdryck, knäckebröd och så vidare, säger Lars Hellman.

– Det låter jättefint, svarar Susanne Andersson.

Lars Hellman kom till Ria för att vara med när maten skulle anlända från Högbo bruk.

Bild: Hanna Engman

180 portioner ska delas ut på Ria på tre orter: Gävle, Falun och Borlänge.

– Vi vill lyfta fram den här verksamheten, en verksamhet som verkar direkt med de utsatta, förklarar Lars Hellman.

Och att Ria jobbar i direkt kontakt med de utsatta är något som Susanne Andersson bekräftar.

– Ja, här är det inga telefonköer eller något sådant. Här är det det viktigaste först: att sova, äta och att tvätta sig.

Brandskyddslaget är inte det enda företag som nu skänkt mat till Ria. Stora Enso valde att göra detsamma efter att de ställt in årets julbord.

Ria är noga med att ingen mat går till spillo. Allt som blir över hamnar nämligen i deras stora frysbox.

– Nu får vi mycket gåvor, men rätt som det är så är det inte så längre och då har vi frysboxen att falla tillbaka på, säger Susanne Andersson.

"Alla de här insatserna är viktiga för de utsatta", säger Lars Hellman.

Bild: Hanna Engman

Annons

Därför tas all mat tacksamt emot. Maten kan användas vid flera tillfällen och det som blir över från lunchen kan användas till frukosten dagen efter, även om det inte alltid är typisk frukostmat.

Annons

– Deras dygn är ju inte alltid som vårat, förklarar Susanne Andersson som har jobbat på Ria i fyra år.

– Många tänker mer på oss nu också nu när det är hårda tider, till exempel med det här vädret, säger Susanne Andersson samtidigt som hon pekar ut på snöovädret.

Och ja, julen är en jobbig högtid för många där ensamheten gör sig mer påtaglig. I fjol uppgav en av tre att de kände sig mer ensamma inför julfirandet än normalt.

– Det är tuffa tider vi har framför oss nu med julen. Det är en fin högtid, men inte för alla. Är man ensam kan det vara extra tufft och då värmer det hjärtat att det här finns, säger Lars Hellman.

Inne hos Ria finns skänkt mat de hemlösa får ta del av.

Bild: Hanna Engman

På julafton håller Ria därför som vanligt öppet för alla som inte har någonstans att vara. Från och med klockan nio är de hemlösa välkomna för att fira jul med både klappar och mat.

– Vi har alltid något extra mysigt på julafton med mat och julklappar. Normalt har vi bara öppet till tolv på helgen, men vår personal brukar stanna längre på julafton, säger Rias föreståndare Maria Matilainen.

– Jag och min man brukar vara här på julafton och inte har vi bråttom hem. Det är gott för dem som inte har någonstans att vara att vara med här, man ska ju vara tillsammans på jul, säger Susanne Andersson.

Annons

Läs också: Så är det att vara hemlös i Gävle: "Som att man inte existerar"

Julmat, genrebild.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan