Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Jag önskar er alla en omtänksam jul!

En krönika om sönderstressad sjukvårdspersonal, stoppad debatt på Gefle Dagblad och varför jag önskar er en god jul med omtanke om såväl orden som om varandra!

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Julen är en omtankens högtid, ta vara på det och sprid gärna lite extra värme. Vi behöver det.

I tisdags drabbades vi alla av det gemensamma bakslaget med skärpta covidrestriktioner. Igen. Och många av oss orkar snart inte mer. Det tär. Alltför många har redan tidigare drabbats av nedstämdhet och psykisk ohälsa i pandemins spår. Och i all den frustration som skapas ökar och ökar okvädningsorden.

Den andra är allt oftare en idiot. Ja, kanske till och med en mördare, ja närapå i alla fall. Orsak: hen motsätter att vaccinera sig. Eller så påstås den tvärtom förespråka koncentrationsläger som Bergen Belsen och Auschwitz. Ni vet ställen där miljontals judar mördades av nazister under andra världskriget. Orsak: hen förespråkar vaccinpass.

Annons

Ja, det ovan är kommentarer vi på Gefle Dagblad har fått rensa bort de senaste dagarna. Som ansvarig utgivare på Gefle Dagblad anser jag att yttrandefriheten är viktig. Men den sortens angrepp som är fylld av allt från direkta felaktigheter till personliga påhopp, hat och rasism hänvisar jag till andra forum, hos oss hör de inte hemma. Jag stängde till slut kommentarstrådar på Facebook då vi på Gefle Dagblad inte har resurser nog att moderera dem. Vi kunde tyvärr inte hantera mängden inlägg som inte hör hemma i en anständig debatt.

Annons

Min juluppmaning är: var varsamma med orden. Det är okej att tycka olika. Men förvräng varken den andres ord, eller fakta. Och snälla: sluta kalla varandra för idioter. Och så hoppas ju jag att vi ändå ska ta in konsekvenserna av själva smittan. Tänk till exempel på sjukvårdspersonalen.

Det är anmärkningsvärt och mer än vad en svensk militär insatsstyrka brukar uppvisa när den kommer hem efter att ha varit i till exempel Mali eller Afghanistan

Psykologen Niclas Wisén, vid Karolinska institutet och med en bakgrund inom Försvarsmakten, doktorerar just nu om pandemins effekter hos vårdanställda. De preliminära siffrorna över den psykiska ohälsan hos sjukvårdspersonal, bland annat på intensivvårdsavdelningarna, i Region Östergötland är anmärkningsvärda: en av tio har allvarligare symptom på psykisk ohälsa och till och med trauma. Det är fler än vad en svensk militär insatsstyrka brukar uppvisa när den kommer hem efter att ha varit i till exempel Mali eller Afghanistan, berättar han för tidningen Dagens Medicin. Ännu fler, hela tre av tio, ligger i riskzonen för stress- och ångestrelaterad problematik.

Annons

En tidigare undersökning på Södertälje sjukhus visade ungefär samma resultat. Men i Södertäljes fall rörde undersökningen första vågen av pandemin. I Östergötland var stressnivåerna ännu högre, trots färre covidpatienter senare under pandemin.

Annons

Det tar ju inte slut. Varken för sjukvårdspersonalen eller för oss övriga. Och det tär.

Julen är en tid då vi ofta ger gåvor till andra, är generösare än vanligt till människor även bortom den egna sfären via Röda Korset, Rädda Barnen eller vad nu hjärtat brinner för.

Ta vara på det, var vänlig helt enkelt, även mot din meningsmotståndare. Och blandar någon ihop korten på skillnaden mellan åsikter och fakta, eller använder mindre vederhäftiga källor, så hoppas jag att vi kan prata om det. Även om vi på Gefle Dagblad tyvärr till slut tvingades stänga kommentarerna. Det är ibland svårt att räcka till. Och det oroar mig, djupt.

För vi behöver ju det, räcka till för varandra.

Jag önskar dig, och er alla, en god jul!

Katarina Ekspong, chefredaktör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan