Annons

Annons

Annons

Debatt
Restriktionerna är orimliga

Tisdagen den 21 december kom beskedet att regeringen återigen, med orimligt kort varsel, slår mot uteliv, kulturliv och socialt umgänge med nya restriktioner.  Samtidigt ser vi att smittspridningen i regionen är lägre än den vi hade i våras – trots att vi hade hårdare restriktioner och en låg vaccintäckning då.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Restriktionerna är helt oproportionerliga. Det här är ett hårt slag mot ungdomar och unga vuxna. Det handlar om unga människor som stannat hemma från skolan, vaccinerat sig och pausat sina liv för att skydda de äldre. Det var budskapet och motivationen förut, men nu framstår restriktionernas syfte som otydligt.

"Trots det kan du möta betydligt fler människor i julhandeln på Gallerian Nian, än på krogen."

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Nu kommer idrottscuper inte längre kunna genomföras, trots att vi vet hur viktigt idrott är för hälsan. Om en förening har möte med över 20 personer lär det pedantiskt kollas att alla sitter ner – regeringen har trots allt förbjudit människorna från att stå upp. Nära och kära som äntligen skulle få dansa in det nya året får återigen skjuta på det ytterligare ett år. Trots det kan du möta betydligt fler människor i julhandeln på Gallerian Nian, än på krogen.

Kanske kommer restriktionerna att minska smittspridningen något. Men är det en rimlig avvägning? Som liberaler svarar vi nej på den frågan. Vi står inte för samma risker som tidigare, med hänsyn till utsatta gruppers trippelvaccinering, lägre tryck i intensivvården och en större social hänsyn inför att frånvara vid sjukdom. De som tog vaccinet i hopp om att få sin frihet i utbyte kan nu konstatera att så inte är fallet. De som valt att inte vaccinera sig driver nu smittan vidare och hämmar friheten för alla som har tagit sitt ansvar.

Ska en liten grupp människor få driva smittan vidare? Ska en liten grupp människor hålla landet nedstängt? För samtidigt som vi värnar människans rätt till sin egen kropp så värnar vi också frihet; leder vaccinering till ett öppet Sverige eller ska dessa demokratiska inskränkningar fortgå även ett tredje år?

Annons

Regeringen bör lägga bort pekpinnen om hur vi ska leva våra liv och svara på vad som är målet med restriktionerna den här gången. När har vi nått en smittspridningsnivå som är godtagbar? Ska 2022 års gymnasieelever oroa sig över att deras studentfirande inte går att genomföra, för tredje året i rad? När har Socialdemokraterna fått nog med att sätta stopp för allt som är roligt? Vi vill inte bara överleva, vi vill få leva.

Mårten Bjöörn

ordförande Liberala Ungdomsförbundet Gävleborg

Hannes Snabb

ordförande Liberala Studenter Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan